Vervolging van de Rohingya moslims en het werk van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah

Afgelopen weken verbleef Nourdeen Wildeman in Myanmar voor de Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan de veiligheid (‘As-Salaamah’) en rechtvaardigheid (‘al’Adaalah’) van de Rohingya-moslims in/om Myanmar door middel van humanitaire steun (voedsel, beschutting, medicatie) en door een bijdrage te leveren aan de bewustwording over de situatie van de Rohingya onder de Nederlandse Islamitische gemeenschap en het bredere publiek.

In Myanmar wordt de Rohingya minderheid van ongeveer een miljoen mensen stelselmatig gediscrimineerd, vermoord en verkracht. De VN noemde de situatie eind 2016 een etnische zuivering: de Rohinyga moslims zouden structureel worden vermoord of verjaagd uit de deelstaat Rakhine. Het afgelopen jaar zijn naar schatting 50.000 Rohingyas gevlucht naar Bangladesh. Nadat de partij van voormalig oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi in 2015 de verkiezingen won, hoopten veel Rohingya tevergeefs op een verbetering in de situatie.

Nieuwsuur maakte een reportage met daarin Nourdeen Wildeman en journalist Minka Nijhuis die de situatie ook al geruime tijd volgt:

Zie ook de onderzoeksreportage van Al Jazeera

Leave a Reply