Afsluiting NWO-programma ‘Religie in de moderne samenleving’

Op 24 en 25 oktober wordt de afsluitende conferentie van het NWO-programma ‘Religie in de moderne samenleving’ georganiseerd in Utrecht.

Op woensdagmiddag 24 oktober vindt het publieksevenement ‘Religie anno 2018’ plaats in het Utrechtse Centrum voor de Kunsten. Dan gaan onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden met elkaar in debat over wetgeving, identiteit en publieke sfeer. Op donderdag 25 oktober is de wetenschappelijke afsluiting. Daar geven toonaangevende wetenschappers lezingen over hedendaags religiewetenschappelijk onderzoek.

Woensdag 24 oktober: Religie anno 2018
De laatste decennia is religie weer meer in de openbaarheid getreden. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd geloof verbannen naar de privésfeer. Anno 2018 is er veel meer openheid rond religie. Nu zijn er reli-festivals, openbare dooprituelen en massale herdenkingsceremonies. Maar ook revoluties en aanslagen die aan religieuze intenties worden toegeschreven. Welke gevolgen heeft deze nieuwe openheid voor de verschillende religies? En welke omstreden vormen van religie in het publieke domein houden ons het meest bezig en waarom?

Deze en andere vragen staan centraal op de bijeenkomst Religie anno 2018, die de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met dagblad Trouw op woensdag 24 oktober organiseert. Nieuwe inzichten uit het door NWO gefinancierde onderzoek over de veranderende rol van religie in onze samenleving worden gepresenteerd en met elkaar besproken.

Donderdag 25 oktober: wetenschappelijke afsluiting NWO programma Religie in de Moderne Samenleving

13.00 Inloop
13.30 Reflectie op het programma Religie in de Moderne Samenleving door Prof. dr. Thijl Sunier (VU)
13.50 Lezing door Prof. dr. Abdulkader Tayob (Kaapstad) – Decolonizing the Study of Religions: Muslim Intellectuals and the Enlightenment Project of Religious Studies
14.50 Pauze
15.10 Prof. dr. Todd Weir (Groningen) – t.b.a.
16.10 Reactie projectleiders op keynote sprekers
16.30 Pauze
16.45 Ronde tafeldiscussie
Deelnemers: Prof. dr. Kim Knott (Lancaster), Prof. dr. Birgit Meyer (Utrecht), Prof. dr. Peter van der Veer (MPI Göttingen), Prof. dr. James Kennedy (gespreksleider)
17.30 Borrel

Voor meer informatie:
1 Publieksbijeenkomst 24 oktober
2 Wetenschappelijke bijeenkomst 25 oktober

Leave a Reply