Iraanse Rechtspraak of Hosselen?

Via verschillende sites en diverse mailtjes bereikt mij het Powerpoint bestandje iraanserechtspraak.pps met de volgende tekst:

Een kindje van 8 jaar werd op een markt in Iran betrapt op het stelen van een brood.
Uit naam van de Islam werd hij in het openbaar bestraft !!!
Zijn armpje werd verpletterd door een auto er over heen te laten rijden en hij kan hem nooit meer gebruiken.

Godsdienst van vrede en liefde?
Zeg het maar!!
Wat denk jij??

De foto’s in dat bestand kun je hier en hier vinden.

De vraag is nu wat is dit precies. Is dat inderdaad een typisch voorbeeld van Iraanse rechtspraak of is hier iets anders aan de hand. Verschillende urban legend sites hebben het antwoord gevonden. Het is een hoax!

Wat the foto’s eigenlijk laten zijn is stel straatartiesten die geld aftroggelen van het publiek door iets in scene te zetten. Daarbij gaat het om een jongen die zich laat overrijden door een zwaar voertuig en daar ongedeerd vanaf komt. In de eerste foto zie je iemand met een microfoon die het publiek bij elkaar roept en let ook op de deken onder de arm van de jongen. Waarom zouden ze dat doen als ze hem willen straffen? Dergelijke straattonelen zijn vrij gebruikelijk in sommige landen. Dat het gaat om een jongen die er nogal angstig en vol pijn uitziet hoort daarbij: extra sympathie is extra cash. De jongen is niet serieus gewond. Op foto 7 en foto 8 zie je dezelfde jongen, na de ‘rechtspraak’.

Inmiddels is al enige tijd uit diverse bronnen duidelijk dat het om een hoax gaat. De foto’s zelf zijn wel authentiek in gepubliceerd op de Iraanse nieuws website Peyke Iran, maar het bijbehorende bijschrift klopt volgens About.com niet met de originele reportage en is later toegevoegd. De twee laatst genoemde foto’s zijn altijd weggelaten uit het bestand.

Dus geen voorbeeld van Iraanse rechtspraak of van shari’a, maar van hosselen.

One thought on “Iraanse Rechtspraak of Hosselen?

  1. arm kind ,kweet ook ni hoe erover te denke of het nu zo is of anders.geen woorden voor:onmenselijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website