De stad, de sultan en de wetenschap

De Amsterdamse Nieuwe Kerk paste catalogusteksten aan en schrapte een artikel over de Armeense genocide. Dit blijkt uit een artikel in het recente nummer van ZemZem, het tijdschrift over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en islam dat verbonden is met onder andere de Nederlandse Vereniging voor de Studie van het Midden-Oosten en de Islam (MOI).
Het gaat daarbij onder meer om en artikel van turkoloog Jan Schmidt.Volgens Schmidt werd hem tevens verzocht passages te verwijderen over de aanwezigheid van Koerden in Istanbul, en over homoseksualiteit onder Osmanen. Een artikel over de genocide op de Armeniërs is geheel teruggetrokken, omdat de auteur niet wenste in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.Volgens woordvoerder Frans van der Avert van De Nieuwe Kerk is het artikel geschrapt, omdat de auteurs en de Turkse overheid niet tot elkaar waren te brengen. ‘Soms moet je na wederzijds overleg concluderen dat je er samen niet uitkomt. En we wilden, uit respect voor de auteurs en de Turkse overheid, niet tot een compromis komen.’ De catalogus is volgens hem verschenen ‘met respect voor elkaars opvattingen’.

Het bewuste artikel van Schmidt staat overigens in het recente nummer van ZemZem (in verkorte en gewijzigde vorm).

One thought on “De stad, de sultan en de wetenschap

  1. En naar mevrouw Albayrak (justitie) stappen en haar vragen om op te treden tegen de homodiscriminatoire en
    racistische ingrepen in de tekst, dat zal ook geen zin hebben.
    Met haar Turkse paspoort is zij ten enemale ongeschikt om op te treden tegen dit soort wandaden van de Nieuwe Kerk en de Turkse overheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website