De nieuwe reporter » Blog Archive » Het onjuiste beeld van Al-Qaeda in de media

De nieuwe reporter » Blog Archive » Het onjuiste beeld van Al-Qaeda in de media
Een aardige impressie van een recent debat op DNR door Floor Milikowski
Sinds het instorten van de Twin Towers op 11 september 2001 is de naam Al-Qaeda niet meer weg te denken uit kranten, tijdschriften, radio- en tv-programma’s. Bij het oprollen van terroristische cellen, bij iedere aanslag en bij elke nieuwe dreiging, leggen de media direct een link met Al-Qaeda en indirect met Osama bin Laden. Het is de vraag of dit terecht is. Bin Laden is zijn macht grotendeels kwijt en van het oorspronkelijke Al-Qaeda is niets of weinig meer over.

In De Balie in Amsterdam bogen verschillende deskundigen zich onlangs over de vraag: ‘Waar is Al-Qaeda?’. Over wie hebben we het, waar komt het vandaan en waar wil het heen?

Duidelijk werd dat Al-Qaeda een minder eenduidig begrip is dan veel mensen (willen) denken. Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks en de arabisten Hans Jansen en Roel Meijer wezen erop dat Al-Qaeda niet zozeer een organisatie of netwerk is, alswel een ideologie, een state of mind, een inspiratiebron en een vlag waaronder wordt geopereerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website