Heiligschennis III – Kunst hoor!

You may also like...

7 Responses

  1. Bert Brussen says:

    Dat van die vlaggen is mij ontgaan, maar inderdaad een pracht van een illustratie. De 23-jarige student die meent dat dat allemaal niet zomaar mag is net beperkt en bprkend als de gelovigen. Wat mij betreft is kunst altijd vrij en moet het zoveel mogelijk in de openbare ruimte gepubliceerd worden.

    Dat van Wilders was trouwens een bizar verhaal apart: Wilders vond het een “doodsbedreiging”. Tsja, als je kunst al als bedreiging gaat zien (hij wist tenslotte dat het expliciet als kunst bedoeld was), wordt het echt heel lastig mt die vrije meningsuiting.

  2. erik says:

    “Met andere woorden degenen die voortdurend refereren naar de lange tenen van moslims of meer in het algemeen de lange tenen van gelovigen, hebben ongelijk. Mensen kunnen zich ook druk maken om seculiere en anti-religieuze symbolen zodra die fel en provocerend (zoals kunst dat kan zijn) worden aangevallen.”

    Er is een eenvoudig verschil. De seculiere verontwaardiging kan beoordeeld worden als juist of onjuist afhankelijk van de argumenten van de mensen die zich verontwaardigd voelen. Het is een redelijkheidskwestie.

    De gelovigen die zich beledigd voelen staan niet open voor een gesprek. Hun verontwaardiging laat zich niet meten in argumenten en laat zich ook niet weerleggen.

    Dat zie je al heel duidelijk door de commentaren van de ‘gekwetste seculieren’ in je verhaal te vergelijken met de gelovige die louter blijft herhalen dat “god of de profeet beledigd wordt”.

    Dat er zogenaamde seculieren zijn die vals reageren, ben ik natuurlijk wel volledig met je eens. Dat dit hetzelfde zou zijn als het beledigen van een god of een profeet, is absolute onzin.

    • martijn says:

      Gekwetstheid en verontwaardiging zijn bij uitstek subjectieve (maar niet persé irrationele) kwesties en daarmee altijd juist en onjuist afhankelijk van wiens perspectief je kiest. Wat is het verschil met beledigen van god of de profeet aan de ene kant en de nationale vlag aan de andere kant?

  1. March 1, 2008

    […] succeeded) in banning Anne Frank pictures in which she wore a kaffiya. A young man who found an art work containing the Dutch flag with the word Jihad on it offensive, took the flag down. He had to appear […]

  2. May 16, 2008

    […] ook nog eens de verdenking op zich, wel heel selectief te werk gaan. Immers, waar was men bij de rechtszaak tegen Jonas Staal en tegen de schending van het kunstwerk van Chrissy Meijns? Men staat wel vooraan bij de commotie over het verbannen van het werk van Sooreh Hera, maar is […]

  3. August 6, 2008

    […] in de discussie over religieuze huwelijken onder moslims, maar ook om te begrijpen welke kunst nu bijvoorbeeld weliswaar kwetsend kan zijn maar toch moet en andere kunst ook kwetsend kan zijn en […]

  4. May 6, 2010

    […] […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *