Multicultureel feest bij opening Selimiyemoskee – Moskee Selimiye Haarlem

Multicultureel feest bij opening Selimiyemoskee – Moskee Selimiye Haarlem
Eindelijk is het dan zover; de Selimiyemoskee in het Reinaldapark wordt vandaag en morgen feestelijk geopend. Om met de woorden van oud-wethouder Jan Haverkort te spreken: ,,Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is een gebouw om trots op te zijn.”Hetis een drukte van belang bij de nieuwe moskee aan de Prins Bernhardlaan. Het is 11.00 uur en iedereen wacht ongeduldig op wat komen zal. Een half uurtje later klinkt er muziek in de verte. Daar is de muzikale optocht die vanmorgen gestart is bij de oude moskee aan Koningsteinstraat. Ongeveer een twintigtal leden van de Mehter groep, een Ottomaanse muziekgroep, lopen voorop, met daarachter de vlaggendragers. Een groep Turkse mannen en vrouwen sluiten de rij.

Het is een indrukwekkend schouwspel; de traditionele muziek valt in goede aarde bij het publiek. Honderden mensen volgen al dan niet klappend de stoet. Op het pad naar het gebedshuis passeert de optocht een groot bord met ‘Hos geldiniz’ en ‘Welkom’. Typerend voor deze opening waar de aanwezigen in zowel het Turks als in het Nederlands toegesproken worden, Turkse vlaggen naast het rood, wit, blauw van Nederland hangen en waar behalve honderden afgevaardigden uit de Turkse gemeenschap ook heel wat autochtonen aanwezig zijn. Echt een multicultureel feest.

,,Dit is een hele bijzondere dag”, aldus Ahmet Karadavut van het bestuur van de moskee. ,,We hebben er zolang naar uitgekeken. Drie jaar geleden ging eindelijk de eerste paal in de grond, maar daarvoor zijn we ook al jaren bezig geweest met de voorbereidingen. Maar nu zie ik dit prachtige bouwwerk en weet ik dat het al dat werk waard is geweest.” Ahmet kan helaas niet te lang praten. ,,Ik ben vandaag vliegende keep om te zorgen dat alles goed verloopt. Ik moet dus weer even verder.”

Intussen maakt de Mehter groep zich op voor het Turkse volkslied wat door velen uit volle borst wordt meegezongen. Daarna is het tijd voor verschillende toespraken van onder andere Imam Ahmet Demirer van de Selimiyemoskee, oud-wethouder Jan Haverkort en loco-burgemeester Maarten Divendal.

Laatstgenoemde noemt aan het eind van zijn praatje drie dingen op waarom volgens hem de nieuwe moskee zo bijzonder is. ,,Als eerste is de totstandkoming van deze moskee echt een collectieve prestatie. De moskee komt voort uit de vastberadenheid van de Turkse gemeenschap. Wat dit gebedshuis verder speciaal maakt is dat het ontworpen is door de Haarlemse architect Fedde Reeskamp en dat de vorm, materiaal en kleurgebruik perfect past in deze natuurlijke omgeving. Als laatste is de moskee de laatste tijd zowel positief als negatief in het nieuws gekomen. Veel Haarlemmers hebben de afgelopen maanden erg meegeleefd met de Turkse gemeenschap.”

Ook voor de architect en tevens Haarlems raadslid Fedde Reeskamp is dit een gedenkwaardige dag. ,,Ik ben niet zo’n podiumdier”, bekent hij op de vraag of hij geen toespraak houdt. ,, Ik laat het gebouw spreken. Het is geweldig om hier te zijn.”

Het is bijna tijd om het rode lint door te knippen. De taart van ongeveer 4 meter met een foto van de moskee geflankeerd door wederom een Turkse en een Nederlandse vlag staat al klaar. Ook staan de verschillende muziek- en dansgroepen klaar om optredens te verzorgen. Straks mag iedereen de moskee van binnen gaan bekijken. Ook nieuwsgierig? Zondag is het wederom feest in en rond de Selimiyemoskee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website