Kennislink – Maria voor moslima's

Maria is één van de meest populaire heiligen. Onder katholieken is Maria bedevaartsbestemming nummer één. Zij is drie keer zo populair als haar zoon Jezus en andere mannelijke heiligen. De meerderheid van de bezoekers is ook vrouw. Toch zijn het niet alleen katholieke vrouwen die de Heilige Maagd bezoeken. Ook moslima’s vereren Maria en bezoeken Maria-heiligdommen. Vaak hebben katholieken en moslims dezelfde beweegredenen om Maria op te zoeken. Terwijl ‘het christendom’ en ‘de islam’ steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan, hebben deze Maria-vereersters weinig problemen met het delen van hun heilige. Dat blijkt uit onderzoek van antropologen Willy Jansen (hoogleraar Gender Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Meike Kühl (MA-student aan de Universiteit Utrecht). Zij bestudeerden moslima’s in Duitsland, Turkije en Portugal die Maria-heiligdommen bezoeken.

Prof. dr. Willy Jansen en Meike Kuhl publiceerden dit onderzoek in het meest recente nummer van The European Journal of Women’s Studies (nr 15, 2008). Hun artikel heet ‘Shared Symbols: Muslims, Marian Pilgrimages and Gender.’

Het artikel is bewerkt voor Kennislink en hier te lezen: Kennislink – Maria voor moslima’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website