Hofstadgroep 2 ?

‘Opvolgers Hofstadgroep komen eraan’ – Telegraaf.nl

door Joost de Haas en Jouke SchaafsmaAMSTERDAM – Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn op een nieuwe groep radicale Marokkaanse moslims gestuit die mogelijk een gevaar vormt voor de staatsveiligheid. De groep wil in de voetsporen van de Hofstadgroep treden. Het gaat om zeker negen jongeren, van 15 tot 25 jaar, die afkomstig zijn uit verschillende Amsterdamse stadsdelen.

Ze werken volgens de onderzoekers aan de oprichting van een criminele organisatie en schuwen het geweld niet om hun gedachtegoed te verspreiden. De groep zou intern al gesprekken voeren over voorbereidingen voor extremistische daden. Volgens de universiteit lijken die plannen nog in een pril stadium te verkeren en wordt er vooral over gefilosofeerd. “Maar ze zien een duidelijke uitweg in geweld”, aldus onderzoeker R. Balgobind.

De sociologen ontdekten de terroristen in wording bij een studie naar het verschil tussen Turkse en Marokkaanse radicale moslims. De Groningse onderzoekers wisten tot de groep Marokkanen door te dringen en interviews te houden.

Tijdens gesprekken vertelden de moslimradicalen ook dat ze voor werving van nieuwe leden financieel gesteund worden door organisaties uit het buitenland. Over de ‘salafi-jihadi’, een benaming voor radicale moslims die een islamitische staat willen, zei een van de leden: “Ik wil wel net als zij vechten tegen vijanden van de islam, de islam zal er altijd zijn zolang wij haar beschermen.” De leiders van de groep zijn een à twee hoger opgeleide Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen die hun studie in het hoger onderwijs niet afmaakten. Ze worden gevolgd door een aantal schoolverlaters, die veelal gescheiden ouders hebben. De groepsleden blijken vaak een strafblad te hebben.

“Gezien onze ervaringen met deze jongeren en de wijze waarop we met ze in contact kwamen, denken we niet aan grootspraak”, aldus onderzoeker R. Balgobind, die de studie verrichtte in het kader van een master sociologie.

De gemeente Amsterdam neemt de bevindingen serieus, vooral vanwege sterke gelijkenissen met de Hofstadgroep rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. ,,We gaan binnenkort in gesprek met de onderzoekers om alle bevindingen door te spreken. Zoals ook bij eerdere onderzoeken moet echter de identiteit van de moslimjongeren anoniem blijven omdat ze anders niet meer meewerken aan dergelijke studies”, aldus een ambtenaar.

Uit het onderzoek, dat werd begeleid door universitair docent Hans Knol, blijkt ook dat Turken in tegenstelling tot Marokkaanse jongeren wel geloven in de kansen die de samenleving biedt.

Ehh, dat laatste doet wel mijn wenkbrauwen een beetje fronsen. Gaat het hier om studenten? Dus nog geen sociologen, maar sociologie-studenten? Met alle respect, maar dat heeft toch een beetje z’n beperkingen.

En wat rechtvaardigt de conclusie dat het gaat om een groep? En nog wel Hofstadgroep 2? En wat zijn precies extremistische acties?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website