One week has gone by now since Closer is open again. Thank you for all your interest and kind messages (here and via email). Keep reading!

International
Qifa Nabki

Qifa Nabki is the pseudonym of a Lebanese Ph.D. student in Near Eastern studies, currently living in Beirut. His blog seeks to provide a source of random musings about Lebanese politics and society by someone entirely unqualified to speak on the subject. There simply are not enough such websites.

Indeed, a must read!

U.S. Accused Of Killing 39 In Sudan Strike | World Watch – CBS News

A government minister in Sudan is accusing the United States Air Force of killing dozens of people in that north African country this past January – but the semi-official American version of the story is very different.

Anthropology
Savage Minds: Notes and Queries in Anthropology — A Group Blog » Stories of the field: Some bibliographic notes

One of the things I want to make sure to do in the course on ethnographic methods that I’ll be teaching next semester is have my students read a short piece every week in which an anthropologist describes what their fieldwork was like. I think having some examples of fieldwork under your belt is probably the best way to help figure out what is unique (or not) about your own fieldwork.

I like the idea and fully agree with it. I think I will do the same.

Dutch (news/politics)
Ayaan Hirsi Ali en de strijd tegen de radicale islam: Mohammed Benzakour – Marokkaanse namenlijst moet niet geboycot worden op gemeentehuis

Even zoeken op internet laat zien dat elke overheid zich met de voornamen van haar onderdanen bemoeit. Engeland en Amerika zijn heel liberaal. ‘Satan’ en ‘Lucifer’ zijn in de meeste Amerikaanse staten mogelijk, maar je kind ‘Fuck’ noemen is in strijd met de zeden en mag dus niet. Nieuw Zeeland verbood in het verleden ‘4Real’, Zweden ooit ‘Staalman’, Portugal heeft een verboden lijst met daarop onder andere ‘Lolita’, ‘Maradona’ en ‘Mona Lisa’, in Duitsland mogen ‘Judas’, ‘Kain’ en ‘Adolf Hitler’ niet en was vroeger ook ‘Jesus’ verboden. In Spanje daarentegen is ‘Jesus’ een heel gebruikelijke naam. Het verbod op bepaalde namen heeft met de geschiedenis, de cultuur en de religie van een land te maken. Doorgaans beroept een land zich erop dat het gaat om de bescherming van het kind, dat met bepaalde namen gepest of buitengesloten zal worden.

Niemand weet, niemand weet…

Habakuk.nu – Eerlijk denken over de Islam (1)

Het is bovendien nodig dat wij de Islam vanuit missionair oogpunt bekijken. Daarmee bedoel ik niet dat we waarheden negeren of verdraaien om ons geloof acceptabeler te maken voor moslims. Daarmee bedoel ik dat we beseffen dat moslims mensen zijn die God liefheeft en die Jezus Christus nodig hebben. Wij moeten ons er verantwoordelijk voor weten dat zij de kans krijgen om het Evangelie te horen. Onze houding mag geen belemmering zijn voor hen om het Evangelie te aanvaarden.

Er lijkt onder christenen in Nederland meer drang te zijn om moslims te bekeren dan andersom. Of vergis ik me?

Islam Colonia

Islam Colonia heeft je hulp nodig! Heb je verborgen camera beelden, folders die in Europese steden rondgaan die oproepen tot jihad,… Stuur ze naar ons en wij publiceren ze. U kunt ons ons project ook financieel ondersteunen door op de paypal knop te klikken. Sluit u aan en help Europa het gevaar van de islam te overleven!

Volgens sommigen zijn we al gekoloniseerd door moslims

GeenStijl : Ook NAVO buigt naar Mekka

Ankara dreigt met een veto tegen Rasmussen en als dat wordt uitgesproken, is het gebeurt met de kandidatuur van de Deen. De AK Partij van premier Erdogan laat weer eens duidelijk merken waar de religieuze roots liggen. In het verleden greep het Turkse leger in als politiek teveel met religie werd vermengd, maar tegenwoordig zit de legertop goed onder de knoet. Nog even en er woont weer een kalief in het Topkapi paleis …

Behalve dat ‘gebeurt’in dit geval toch echt met een ‘d’ geschreven wordt, betreurt het überdemocratische geenstijl dat het leger niet ingrijpt en vergeet het even dat Turkije een lid is van de Navo.

Dode Harten « Han?fa Lill?h

Terwijl duizenden Moslims over de gehele wereld gedood worden, en terwijl tienduizenden gevangen en gemarteld worden voor het oproepen naar de Weg van Allaah en voor het gebieden van het goede en het verbieden van het slechte, blijven de meeste Moslims opmerkelijk stil en hebben geen zorgen behalve over de materiële zaken van deze wereld. Hun harten zijn gevuld met de liefde voor dit leven en ze zijn het Hiernamaals vergeten.

Of je het met de religieuze invalshoek eens bent of niet, ik denk inderdaad dat de strekking wel klopt.

Grenswetenschap.nl – [ Islamitische creationisten op oorlogspad ]

Het is niet zo verwonderlijk dat Turkse wetenschappers, net als alle andere wetenschappers over de hele wereld, de tweehonderdste geboortedag van Darwin herdenken. Maar in Turkije lopen ze een groot risico als ze dat doen. Turkije is namelijk het centrum van de creationistische moslimwereld en de allergrootste rivaal van de evolutietheorie van Darwin. Nog maar eens ironisch genoeg werd dit meningsverschil gevoed door Amerikaanse christelijke creationisten die naar Turkije kwamen om op de 5137 meter hoge Mount Ararat naar de restanten van de Ark van Noach te gaan zoeken.

Over interreligieuze dialoog gesproken

Multicultureel succes: de allochtone oppas – donderdag 26 maart 2009 – DePers.nl

Gastouderbureaus, die als bemiddelaar optreden tussen ouders die opvang zoeken en ouders die tegen betaling andermans kinderen onder hun hoede nemen, zien een duidelijke stijging van het aantal allochtone gastouders in hun bestand. Met name het aanbod van Marokkaanse gastouders stijgt terwijl de vraag naar opvang blijft komen vanuit de Amsterdamse grachtengordel en andere autochtone tweeverdienersbuurten in het land.

Cijfers van de gastoudersbureau’s zelf…maar ondanks de nodige dilemma’s wellicht toch een aardig succes. Er zijn ook gastouderbureau’s met specifiek Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse ouders zoals Dar el Hanan en Dar Al Aman.

Deborah 13: Servant of God | .god.voor.dommen

Documentaire over de dertienjarige Deborah Drapper die, in tegenstelling tot haar Britse leeftijdgenootjes, nog nooit van Britney Spears of van Victoria Beckham gehoord heeft. Haar ouders doen er al het mogelijke aan ervoor te zorgen dat de kleine Deborah en haar tien broertjes en zusjes opgroeien beschermd van de zondige buitenwereld.

Het ‘atheïstisch betrokken’ God voor dommen heeft de laatste tijd van die aardige filmpjes. Ik kan er niks aan doen maar de titel ‘Deborah 13’ doet me alleen iets teveel denken aan het fascinerende Jennifer 8, maar dat zal wel aan mij liggen.

hoeiboei: Broedplaatsen van het moslimfundamentalisme

Stichting Kudüs Vakfi wordt gezien als opvolger van de aan Hamas gelieerde Stichting Al-Aqsa, waarvan de tegoeden in 2003 zijn bevroren op grond van AIVD-onderzoek. De omstreden organisatie duikt opeens op als onderhuurder van de Poldermoskee in Amsterdam-Slotervaart.

Er zijn volgens mij niet één, maar twee (en tot voor kort zelfs drie) opvolgers van Al-Aqsa en eerlijk gezegd denk ik niet dat Kudüs Vakfi er daar één van is (ook al deelt men wellicht een vergelijkbaar doel en achtergrond). Maar ik kan me vergissen.

Allochtonenweblog: Sniper stelt corruptie in Marokko aan de kaak met filmpjes

De onbekende Sidi Ifni Sniper heeft opnieuw toegeslagen. Dinsdag heeft hij op de internetsite dailymotion een filmpje gepost waarin is te zien dat gendarmes in de Marokkaanse plaats Tiznit geld aannemen elke keer als ze een auto aanhouden. In februari toonde hij met een soortgelijk filmpje op YouTube hoe corrupte gendarmes in het zuidelijke Tan-Tan te werk gingen. Zo schrijft de Volkskrant.

Met dergelijke filmpjes hebben Marokkanen een nieuwe methode ontdekt om corruptie aan de kaak te stellen. Degene die ermee begon, was de Targuist Sniper die in 2007 in het noordelijke Rif-gebied vastlegde hoe agenten aan de lopende band auto’s aanhielden en geld aannamen. Het eerste filmpje verscheen op YouTube en trok binnen een week 350 duizend bezoekers. Daarna zouden nog drie filmpjes volgen.

Lees en kijk!

Allochtonenweblog: Hoe herken je façadepolitiek van salafistische organisaties?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken levert geregeld interessante notities, maar heeft nu broddelwerk geleverd. Het is goed wanneer ambtenaren van lokale overheden alert zijn op façadepolitiek, maar deze brochure voedt alleen maar argwaan en wantrouwen en levert amper concrete handreikingen.

Het is om in de terminologie te blijven, een façadebrochure.

Ik wil er voorlopig liever niet op reageren, maar Ewoud Butter doet dat wel en zijn stuk bevat scherpe observaties.