Er wordt heel wat gepraat en gediscussieerd in moslim Nederland. Eind mei zijn er maar liefst twee congressen in één weekend. En dat zorgt voor de nodige surprises. Lees bijvoorbeeld het volgende stukje op AD.nl
AD Binnenland – Islamcongres dolt met PVV en TON (481790)

Onlangs ontstond ophef over de bijeenkomst, nadat De Telegraaf had gemeld dat een van de organisaties achter de conferentie banden zou hebben met de als radicaal bekendstaande Moslimbroederschap en sjeik Yusuf al-Qaradawi, die fatwa’s zou hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.

De Tweede Kamer eiste vervolgens tekst en uitleg. Een verzoek van de PVV voor een spoeddebat met demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over het congres kreeg steun van VVD, CDA en de SGP. “Hierdoor wordt duidelijk aangezet tot geweld en dat kunnen we in Nederland natuurlijk niet hebben”, zei PVV’er Raymond De Roon.

De organisatie van het Nationaal Islam Congres meldde dat het artikel niet op waarheid berust en distantieerde zich van de “suggestieve berichtgeving”. De conferentie staat dit jaar in het teken van dialoog en ’empowerment’. Er worden sprekers verwacht uit Engeland, Egypte, Qatar, India, Marokko, Turkije, Nederland en Saudi-Arabië. Ook heeft de organisatie nog een “zeer prominente geleerde” in petto, maar wie dat is, is nog een verrassing. (Novum)

Het artikel gaat over een promotie video waarin de PVV en TROTS op de hak worden genomen. Deze promotievideo is van een islamconferentie, maar niet van de islamconferentie waar het citaat hier over gaat.

Voor de helderheid, er zijn twee congressen:
Congres 1: Het tweede nationale islamcongres 29 mei 2010
Op 29 mei organiseert Dar al Ilm het tweede Nationale Islamcongres in de RAI in Amsterdam.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=LlGYsF-4GP0]
Het programma van de conferentie dit jaar staat in het teken van ‘dialoog en empowerment: het versterken van de samenleving door onze inzet en positieve actie’. Vorig jaar was ik aanwezig op deze conferentie. Een verslag kunt u HIER lezen.

Congres 2: Islamitische conferentie FION Islam in Holland 29 mei in het Movenpick hotel in Amsterdam
De Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) organiseert een conferentie rondom islam in Nederland. Deze zal gehouden worden op zaterdag 29 mei 2010 in het Mövenpick Hotel te Amsterdam en zal bestaan uit een aantal rondetafelgesprekken met diverse moslim- en niet-moslimprominenten uit het binnen- en buitenland.

Het doel van de conferentie is om een constructieve dialoog op gang te brengen tussen moslims en andere
religieuze, wetenschappelijke, politieke en intellectuele actoren en bewegingen in Nederland. De insteek is om verschillende denkwijzen te verhelderen en om tot een betere wederzijdse inzicht te komen van elkaars standpunten. Het einddoel is om tot een strategisch convenant te komen met pragmatische aanbevelingen. Dit proces zou moeten bijdragen tot een beter begrip tussen moslims en niet-moslims en een verbetering van de sociale cohesie in Nederland. Actief burgerschap en loyaliteit aan de samenleving is daarbij de primaire insteek.

In de berichtgeving is dit congres in verband gebracht met de moslimbroederschap en er zijn kamervragen gesteld door Wilders over dit congres waarbij verzocht is of voor een aantal genodigden het visum geweigerd kan worden. De FION heeft daarop gereageerd door Wilders uit te nodigen. De directe link die wordt gelegd tussen FION en de moslimbroederschap en Yusuf al Qardawi getuigt vooral van een gebrek aan kennis en kunde over de moslimbroederschap en eveneens het standpunt van Yusuf al Qardawi over zelfmoordaanslagen.