Een wekelijks portie burgerschap 26 – Slavernij Keti Koti

You may also like...

1 Response

  1. als je zowel slavernij als gastarbeid op een marxistisch antropologische manier bekijkt. (Ik kan er niets aan doen. Op de VU hebben ze mij begin jaren 80 niets anders geleerd.) Dus naar articulatie van productiemiddelen kijkt. Dan kan je analyseren dat de reproductieve pase in een mensenleven niet meewordt betaald. Immers de slaven worden volwassen gekocht en afgebeuld tot ze dood zijn. Geen kindheid en pensioen hoeft betaald te worden.

    Bij gastarbeid wordt ook de kindheid niet betaald. De gastarbeiders komen in volwassen toestand naar Europa en na hun pensioen gaan ze weer terug.

    Het is alleen een beetje misgegaan toen de gastarbeiders ook vrouw en kinderen gingen halen en zich niet gedroegen naar de marxistische theorie van uitbuiting. Bovendien werden heel veel metaalarbeiders werkloos of kwamen in de WAO. Zo betaalt Nederland nu een reproductieve levensphase die eigenlijk niet bedoeld was.

    Komt daar nog bij dat de kinderen van gastarbeiders liever in de bijstand zitten dan een schoonmaakbaantje te nemen. Dus het gaat allemaal qua uitbuiting niet meer zoal we dat vroeger bedacht hadden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *