Dr. Kromzwaard Trofee 2010 – Stuur uw suggesties in

Vorig jaar ben ik begonnen met het ‘Beste/Slechtste van 2009’. Voor dit jaar officieel omgedoopt in Dr. Kromzwaard Trofee 2010. U kunt vanaf nu uw inzendingen insturen voor twee categorieën:

 1. Blogs: welke blogentry over moslims en/of islam uit 2010 is het beste en welke is het slechtste? Kijk daarbij onder meer naar schrijfstijl, argumentatie en originaliteit.
 2. Nieuws-/Achtergrondartikelen: welk artikel uit een nieuwsmedium (kranten, tijdschriften, omroepen, nieuwswebsites) is het beste of slechtste nieuws-/achtergrondartikel over moslims en/of islam? Kijk daarbij naar schrijfstijl, helderheid, nuance en nieuwswaardigheid.

Voor iedere categorie dient u dus een suggestie te geven voor het beste en voor het slechtste.

U kunt uw suggesties doorgeven via de volgende pagina: Dr. Kromzwaard Trofee Inzendingen. Inzendingen dienen hoofdzakelijk in het Nederlands te zijn. Artikelen met vertaling van Arabisch en/of Engels zijn toegestaan. U heeft drie weken de tijd. Daarna worden de nominaties bekend gemaakt en op 1 januari de winnaar.

Verras me!

De winnaars van vorig jaar:

Beste blogentry:

Gin de Mooy / Sargasso – Vrouwenbesnijdenis: verminking of een mensenrecht

Beste nieuwsbericht:

RTL – 110 burgerdoden door missie Uruzgan

Slechtste blogentry:

Stan de Jong – Kristallnacht Buitenveldert (van oorspronkelijke site verwijderd)

Slechtste nieuwsbericht:

Telegraaf – Avondklok voor moslims (van Telegraaf site verwijderd)

3 thoughts on “Dr. Kromzwaard Trofee 2010 – Stuur uw suggesties in

 1. Voor de categorie ‘Slechtste nieuwsbericht’:

  Uitgesproken EO had een reportage over christelijke asielzoekers die routinematig door moslims zouden worden bedreigd. Cijfers waren afkomstig van Stichting Gave (een christelijk-fundamentalistische club die evangeliseert onder asielzoekers).

  Volgens de stichting zouden christelijke asielzoekers in 75% van de AZC’s te maken krijgen met discriminatie, en in 67% van de AZC’s zouden christelijke asielzoekers worden bedreigd. In een derde van de AZC’s zou lichamelijk geweld tegen christelijke asielzoekers voorkomen.

  Kamervragen volgden. Andere media als de Telegraaf en Trouw namen de gegevens zoals gepresenteerd door Uitgesproken EO over.

  http://tinyurl.com/3yrjuxj

  Bloggers zochten uit waar televisie-/krantenredacties geen tijd voor namen. Al gauw bleek dat het ‘onderzoek’ van Stichting Gave uit niet veel meer bestond dan een email-vragenlijstje, dat de stichting onder haar eigen vrijwilligers had verspreid. Asielzoekers zelf was niets gevraagd.

  De interne mail was wel naar 24 (!) mensen gestuurd, die in totaal in 28 asielzoekerscentra actief waren (Nederland telt ongeveer 50 AZC’s, verspreid over het hele land). De verhalen kwamen dus uit tweede hand, en van een zeer beperkte groep respondenten; terwijl de suggestie was gewekt dat het om een grootschalig onderzoek onder christelijke asielzoekers ging.

  http://tinyurl.com/365py8j

  http://tinyurl.com/34djea4

  Een canard van de eerste orde dus, met als niet mis te verstane boodschap dat moslims uit den vreemde intolerante, gewelddadige lieden zijn. Over het uitzichtsloze bestaan en dagelijkse beslommeringen in AZC’s of de kafka’eske asielprocedures en de agressie die dit alles oproept, uiteraard geen woord. Dat zijn maar linkse vraagstellingen…

 2. AT5 kwam een paar weken terug met ‘nieuws’ n.a.v. het offerfeest.

  “Geslachte schapen rotten weg op balkon”. Wie de kop leest, zou al snel de indruk kunnen krijgen dat er her en der in Amsterdam dode schapen op balkons liggen weg te rotten. In werkelijkheid blijkt het echter slechts om één balkon in De Baarsjes te gaan waar vlees in de kou ligt opgebaard, en waarvan een buurman een foto heeft gemaakt.

  Een balkon, met zakken vlees. Wauw. Wat een nieuws.

  http://img834.imageshack.us/img834/3120/at5schaapopbalkon.png

  http://tinyurl.com/329ztkz

  AT5 verwijdert het bericht, maar te laat. Tal van websites verwijzen er naar. Op Google geeft “Geslachte schapen rotten weg op balkon” binnen no time 3.640 resultaten.

  Dan kom je uit bij nieuws-doorlink-sites als Webregio.nl (“Alles uit de regio op internet”), dat er een suggestieve foto van een geslacht schaap op een vrachtband bij plaatst. Alsof dat zo bij die man op het balkon lag. Lekker bloederig.

  http://tinyurl.com/39ju7he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website