Het einde van religie in Europa

You may also like...

3 Responses

  1. VHJM van Neerven, VNCcomunicationcounsel says:

    Beste lezers,

    Ik sta verstomd. Ik dacht dat algemeen aanvaard werd dat het religieuze, met het heilige, precies in omgekeerde verhouding staat tot het alledaagse en het dagelijks leven. En dat als het een grote plaats krijgt in het dagelijks leven, dit leven niet meer zo dagelijks is.
    Nut lijkt mij in elk geval weinig met religie uitstaande te hebben. Affiliatie met een kerk of genootschap of tempel kan wel nuttig zijn, samen met een lidmaatschap van de Rotary Club, Odd Fellows en kies verder maar uit.
    En dan is er nog de beroemde combinatie van kerk en kroeg. Gaan we nu impliciet beweren dat kroegbezoek “nuttig” is? Dan zetten we anthropologische theorie en terminologie weer ver van de beleving van mensen. Ik dacht dat dat niet de bedoeling van dit blog en de hier gevolgde lijn in de menswetenschap was.
    Al met al vindt ik dit onderzoek en aansluiting daarbij een hoog “Big Bang Theory” gehalte hebben. Leuk vor nerds, maar niet echt getuigend van begrip van de echte wereld.

    Ik verneem graag wat anderen van deze interjectie vinden.
    Groet,
    VHJM van Neerven (Vincent)

  2. Peter-Paul de Waal says:

    Ik zie juist een tegenovergestelde tendens. Weliswaar keren mensen zich steeds meer van de oude kerkelijke instituties af, anderzijds zie ik een wildgroei aan kleine, informele groepen van gelovigen ontstaan, die zich buiten een synode of andere hiërarchie onderwerpen.

    Afgelopen zondag ben ik eens spontaan bij een dienst van een dergelijke gemeente binnen gelopen. Dat was heel verfrissend. Geen vastgeroeste liturgie, geen hoog opgeleide predikers, maar broeders en zusters, die om beurten voorganger, koster, ouderling en dergelijk zijn. En geen benepen sfeertje. Een iets te hoog halleluja-gehalte voor mij, dat wel. Maar toch leuk om te zien dat mensen heel goed in staat zijn, om buiten de platgetreden paden van het door instituties opgelegde ware geloof, zingeving spontaan organiseren. Oude Kerken vergaan en nieuwe kerkjes ontstaan.

    En laten we niet vergeten, dat ondanks de secularisering onze wereld rijk is aan andere ‘godsdiensten’: de Kerk van het Marktfundamentalisme, de Kerk van de Verlichting, etc. Deze aanbidden weliswaar geen goden, maar zij geloven in zaken die welhaast goddelijke eigenschappen bezitten. De markt – een deus ex machina in optima forma – zou als vanzelf welvaart, vrede en welzijn voor iedereen produceren.

    En voor aanhangers van de Verlichting is het menselijk verstand de maat van alle dingen die goed zijn in deze wereld. Dat Auschwitz ook aan een menselijk brein is ontsproten, is een uitzondering die de regel bevestigt.

    En tenslotte is er een hele grote gemeenschap die nergens meer in gelooft. Nihilisten. Ze hebben weliswaar geen kerk, geen kerkleider, maar ze geloven allemaal in het grote niets. Niets van waarde, niets dat zin geeft.

    Enfin, als je een wat bredere definitie van religie hanteert, dan zie je alleen maar een leegloop van de kerkelijke instituties, maar tegelijkertijd een enorm spectrum aan nieuwe kerkjes en geloofjes ontstaan.

    De niet-religieuze mens is naar mijn mening een contradictio in terminis. Men is op zijn minst een seculier gelovige, een ietsist of een nihilist. Maar iedereen gelooft ergens in of is ergens ‘heilig’ van overtuigd. En iedereen is op den duur geneigd te gaan zoeken naar medestanders. En zo ontstaan nieuwe vormen van religie.

  3. Ton Nekkers says:

    We komen hier wel leuk met eigen meningen, en dat is prima natuurlijk.
    maar dit onderzoek is wetenschappelijk.
    Mij lijkt het ook erg moeilijk om zulke complexe materie als sociale wetenschap wiskundig te bewijzen.
    Maar misschien niet onmogelijk.
    Als je hier kritisch op wilt zijn, zul je dat wetenschappelijk moeten aanpakken, en hun studie resultaten als onjuist bewijzen.
    zolang dat niet lukt, hebben ze het voordeel van wetenschappelijk bewijs, en moet je dit toch serieus nemen.
    Ik las in een gedeelte van de studie dat het kantelmoment in het jaar 2024 valt. ( in Nederland )
    het moment dat er minder dan 50% gelovigen zijn.
    En dat het dan voor hun maatschappelijk steeds moeilijker word zich staande te houden.
    Lijkt mij een redelijk verhaal.
    Het zal niet door overtuiging komen, maar door maatschappelijke druk, dat religie uit zal sterven.
    Ik had het liever door overtuiging zien gebeuren, maar ben al heel blij met dit resultaat.
    🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *