Buitengewoon gevangen in de war against terror – De casus Saddek Sbaa

In juli 2009 wisten Nederlandse media te melden dat er in Kenia vier Nederlandse jongeren (één van Somalische en drie van Marokkaanse afkomst) waren opgepakt in Kenia. Zij zouden van plan geweest zijn om door te reizen naar Somalië om daar deel te nemen aan de gewelddadige jihad; volgens eigen zeggen waren ze slechts op vakantie. In oktober 2010 is de zaak tegen hen geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Eén van de mannen die destijds is opgepakt is Saddek Sbaa (24) die sinds zijn vijfde in Nederland woont maar niet de Nederlandse nationaliteit heeft (in tegenstelling tot zijn familieleden). In 2010 is de verblijfsvergunning van Sbaa ingetrokken. Hij ging daar tegen in beroep en zat hangende dat beroep vast in Vught in (ondanks het sepot) de terroristenafdeling van de EBI in Vught. Vanwege het, volgens eigen zeggen, ‘ondraaglijke detentieregime’ en ‘getreiter door de AIVD’ vertrok hij in november 2010 uit eigen beweging naar Marokko. Niet verstandig zult u misschien zeggen en ook zijn advocaat waarschuwde hem voor de risico’s. De IND (die zijn verblijfsvergunning had ingetrokken op basis van de informatie van de AIVD) zou echter gesteld hebben dat Sbaa in Marokko geen gevaar liep. De rechter oordeelde daar overigens anders over. De advocaat maakte de afspraak met de AIVD dat Marokko niet geinformeerd zou worden over zijn komst maar bij aankomst bleken de autoriteiten wel degelijk op de hoogte te zijn en pakten ze hem op. Volgens de advocaat betekent dat dat de AIVD tóch, ondanks de afspraak, het dossier had overgedragen aan Marokko. (Zelf denk ik overigens dat dat niet noodzakelijkerwijze zo is, Marokko houdt Marokkaans-Europese terreurverdachten sowieso in de gaten). Ook een vriend van Sbaa zou in Marokko ondervraagd zijn over Sbaa. Sbaa verdween na opgepakt te zijn, maar na vier weken nam hij contact op met zijn familie om te laten weten dat alles goed was. Later echter werd duidelijk volgens vrienden (die het dagboek van Sbaa in handen hadden gekregen) dat hij gemarteld was. Sbaa is veroordeeld tot twee jaar cel op basis van de Kenia-zaak en de beschuldiging dat hij deel uitmaakte van een terreurcel in Nederland.

Sinds 15 februari 2011 demonstreerde Sbaa samen met medegevangenen in Sale (bij Rabat) dagelijks tegen de slechte detentieomstandigheden en voor eerlijke processen.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=w4MPtelLUOs]
Statement I
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=x204VB73lKY]
Statement II
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Int2QCxxHIw]
Protest in de gevangenis, gevangenen die het islamitische lied Ghuraba brengen. Let op, tussen seconde 10 en 14 ziet u een jongeman met puntige baard, gestreept gewaad met korte mouwen en zwarte tulband die aan het filmen is. Dat zou Saddek Sbaa zijn.
In de nacht van 18 op 19 mei bestormde de Marokkaanse politie de gevangenis. Daarbij vielen één dode en diverse gewonden. Zie HIER het verslag van Amnesty.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=UyfgMQHbXEY]
Een Italiaanse moslima doet verslag van de inval van de ordetroepen
Op zaterdag 21 mei hielden zijn vrienden een protestbijeenkomst voor de Marokkaanse ambassade in Den Haag en vroegen aandacht voor het lot van Sbaa en andere gevangen van wie ‘rechten worden vertrapt’.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7RscfcNZVp8]
Statement tegen martelingen in Marokko van Behind-Bars en Team Free Saddik
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=g9fvb8HnOyw]
Getuigenis van een Marokkaanse vrouw tijdens de persconferentie over de de inval in de gevangenis van Sale; naar aanleiding van de zaak tegen Younes Zarli

De demo in Den Haag staat niet op zichzelf. Op facebook is de groep Saddik Free actief, er is een website Behind-Bars en dus (diverse) Youtube kanalen. En er is een groep die zich richt op het schrijven van brieven naar gevangenen.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=qXeVtLXfZfU]
Al eerder kwam er een dergelijke oproep voor Filiz Gelowicz die in Duitsland gevangen zit nadat ze ze schuldig werd bevonden aan terrorisme gerelateerde feiten. Haar man, Fritz Gelowicz, was al eerder veroordeeld in de geruchtmakende zaak over de Sauerland-groep. Zie HIER een interview met hem.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=fZuaIV2ZKzk]
Nu zijn de campagnes vrij ideologisch geladen. Maar niettemin laat de zaak van Sbaa (ondanks de nodige onduidelijkheden) toch wel weer enkele punten zien die ik al eerder heb aangeroerd hier, bijvoorbeeld in de zaak van de Curieuze verdwijning van Mohammed Chentouf en over rechtspositie van vermeende terreurverdachten (of dat officieel niet eens) in Terreur, macht en privacy en in de meest recente zaak waarbij 12 Somalïers werden gearresteerd op verdenking van terrorismeplannen. Een paar vragen:

  1. Hoe zit het met de rechtspositie van vermeende terreurverdachten?
  2. Hoe kan de IND voor eigen rechter spelen op basis van dezelfde informatie die voor het OM onvoldoende bewijs inhield voor een strafproces? (ik weet, het één is administratief en het ander strafrechtelijk)
  3. Hoe zit het met de rechtspositie van Marokkaanse Nederlanders in Marokko (ik weet Sbaa heeft geen Nederlandse nationaliteit en in het geval van Chentouf zeiden politici letterlijk ‘good riddance’)
  4. Wat is nu precies de rol van de AIVD?

Dat laatste komt vandaag aan bod bij het radioprogramma Argos van de VPRO:
Argos , Archive » 4 juni 2011: De AIVD-connecties in de Arabische wereld

De opstand in de Arabische wereld maakt eens te meer duidelijk hoe gehaat de regimes en het ondersteunende veiligheidsapparaat zijn. In Egypte werden zelfs de burelen van de veiligheidsdienst bestormd door betogers. Gerard Bouman, hoofd van onze eigen inlichtingendienst AIVD, was daar vorig jaar nog op de thee bij Omar Suleiman, het toenmalige hoofd van die dienst. Niet voor niets, want sinds eind jaren negentig werkt de AIVD in het kader van de terrorismebestrijding nauw samen met inlichtingendiensten in de Arabische wereld. Ook diensten die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

Marokko is de laatste jaren speerpunt in die samenwerking, terwijl de manier waarop dat land omgaat met gevangenen door internationale mensenrechtenorganisaties betiteld wordt als martelingen. Een Nederlands-Marokkaanse man, wiens terrorismezaak in Nederland bij gebrek aan bewijs werd geseponeerd, zit nu voor dezelfde feiten in Marokko in de gevangenis. Argos over terrorismebestrijding over de grens.

Argos zaterdag 4 juni, radio 1, 12.15 – 13.00 uur

Behind-Bars en Team Free Saddek hebben de volgende promo gemaakt met daarin een fragment van de getuigenis van Bochta Charef over de martelingen en vernederingen in At Tamaraah (de gehele getuigenis staat in drie delen op hun youtube kanaal):
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=4wAOVpDfiLA]

PS.
Overigens hoort u in de filmpjes voortdurend dezelfde nasheed, islamitische a-cappella muziek. Het betreft hier Ghuraba, de vreemdelingen.

2 thoughts on “Buitengewoon gevangen in de war against terror – De casus Saddek Sbaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website