Islamoloog Joas Wagemakers krijgt Erasmus studieprijs

You may also like...

2 Responses

  1. Ridouan says:

    Joas maakt in zijn visie op al Maqdisie en het begrip van al Walaa en al Baraa wel wat fouten in de uitwerking daarvan.
    Het is in deze tijd, helaas zo, dat vele onderzoekers bepaalde terminologieën en ideologieën niet afbakenen en zich niet diepgaand inlezen betreffende deze zaken. Al Maqdisie is eerder een Qutbist dan een Salafist en hij is ook op ideologisch vlak meerdere malen bekritiseerd.
    Dat dit niet wordt meegenomen is een gebrek in het behandelen van de ideologie van Al Maqdisie want deze bewering van Joas is gebrekkig:

    ‘Mijn studie beschrijft hoe radicalisering in z’n werk gaat, hoe tekst en context, Koran en omgeving, elkaar beïnvloeden. Op zich is het geen spectaculaire ontdekking dát dat zo gaat, maar ik heb het wel voor het eerst heel systematisch aangetoond. Mijn proefschrift geeft bovendien een tot dan toe niet verschenen inkijk in de ideologische achtergrond van het salafisme. En het laat zien hoe ideologie – en dat stuk is zeker casusoverstijgend – evolueert.’

    Dit is niet waar want Joas maakt Salafisme een container begrip zonder afbakening van het verschil tussen het terug gaan naar de Salaaf om van hieruit de ideologie te bouwen en het selectief teruggaan naar de Salaf om hierbij de ideologie te ondersteunen.

  2. Abou Moussa says:

    @ Ridouan: Wagenmakers is geen selafie van de sekte en school van al-Madkhalie. Dat betekent dus dat hij andere definities erop na zal houden.

    Het is dus ten zotte dat jij hem gaat corrigeren mbt definities terwijl dat jij zou moeten weten dat er buiten de neo-salafisten nog veel meer andere zich toeschrijven aan deze ‘school’.

    Ook de doelen en het idee achter dit proefschrift zal zeker niet zijn dat hij de verschillende salafisten zal opsommen en verklaren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *