DEN HAAG/BAMAKO • De training van tientallen Nederlandse mariniers en commando’s in Mali is afgeblazen. De Malinese regering en de Amerikaanse organisator AFRICOM vinden het er te gevaarlijk vanwege de bloedige burgeroorlog, zegt Defensie.

De afgelopen weken zijn bij gevechten tussen rebellen en het regeringsleger veel doden gevallen. Zo’n 15.000 Malinezen zijn het land ontvlucht.

De Nederlandse militairen zouden meedoen aan de internationale anti-terreuroefening Flintlock. Acht westerse landen trainen militairen uit acht Afrikaanse militairen voor hun strijd tegen de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda.

Aan de training die later deze maand in het onrustige Noord-Mali gepland stond, zouden 2000 militairen meedoen. Maar na de aanval op enkele steden in de regio door Toeareg-rebellen kan de Malinese regering de veiligheid niet garanderen.

Bronnen meldden deze krant al dat de trainingslocaties in het noorden waren geschrapt. Ook zeiden enkele westerse landen dat ze minder militairen zouden sturen.

,,Het leger kan niet overal zijn,’’ zegt Willem Snapper, een Nederlander in Mali. ,,Het gebied is te groot en er zijn te weinig militairen.’’

Volgens Defensie was Nederland niet betrokken bij het besluit om Flintlock te annuleren en is een dergelijk dergelijk verzoek ook niet gedaan. ,,AFRICOM en de Malinese autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de locaties,’’ zegt woordvoerster Marloes Visser.

Bronnen in Mali zeggen dat Flintlock ‘zeer waarschijnlijk’ niet doorgaat, maar de Amerikanen willen niets bevestigen.

AFRICOM is verbaasd over het bericht uit Nederland. Een zegsvrouw van de Amerikaanse ambassade in Mali spreekt alleen van ‘uitstel’ en niet van ‘afstel’.

Volgens Defensie geldt deze twijfel alleen nog voor het ‘eindsymposium’. De Nederlanders maken de voorbereidende training in Senegal en Burkina Faso af en keren daarna terug.
De SP en D66 eisen in Kamervragen opheldering van defensieminister Hans Hillen. Ze willen weten of hij de risico’s van de missie in Mali vooraf niet onderschat heeft en of Nederland wel meedoet aan een vervolg van Flintlock.

Tonny van der Mee en Jeroen Kostense zijn onderzoeksjournalisten. Dit stuk stond, in een iets andere versie, eerder in het AD en in verkorte versie in het Parool. Dit stuk is een update van een eerdere bijdrage: Nederlandse leger & Flintlock – Trainen of vechten in de Sahel.