De premoderne horden van David Pinto

‘Asscher, kijk om u heen! De taaloplossing is achterhaald’ – David Pinto – VK

Asscher vindt dat de kansen van kinderen met ouders die niet goed Nederlands spreken ‘nog altijd beroerd’ zijn. Hij voert een voorbeeld aan van ‘duidelijk een intelligente vwo-leerling’ die hij had horen spreken bij de opening van het Technasium in Amsterdam-West. Daarbij viel hem op dat de jongen met een vet accent sprak. Dat moet ‘beter’, vindt Asscher, ‘als hij het straks wil redden in de grotemensenwereld’.

Dat is niet onverstandig misschien. Met welk accent sprak hij? Plat autochtoon Amsterdams of Marokkaans-Amsterdams? Maar sowieso is dat hele integratie gedoe flauwekul: Weg met de integratie.

Merkwaardig standpunt. Hoeveel succesvolle mannen en vrouwen lopen niet rond bij krantenredacties, uitgeverijen en gemeentes met een duidelijk hoorbaar en vaak trots Twents of Limburgs accent? Mijn eigen zwaar Marokkaans-Berberse accent heeft niet verhinderd dat ik het heb geschopt tot hoogleraar en auteur van vijftien boeken – en dat voor een kind van analfabete ouders die geen woord Nederlands spraken, laat staan ‘goed Nederlands’.

Gefeliciteerd.

Het moderne en beschaafde Nederland eist:

 

Pinto stelt hier een ideaalbeeld van de Nederlandse samenleving tegenover alle mogelijk negatieve stereotyperingen van de allochtoon. Nog afgezien van de uitwassen waar de links naar toe leiden, zijn er genoeg keurige mensen die de het ideaalbeeld van seculiere en seksuele vrijheden niet onderschrijven. Het is wensdenken wat Pinto hier doet. Ja, het is heel erg met die allochtonen. En ‘wij’ zijn dus echt superieur ten opzichte van die pre-moderne horden.

De mislukking van de Nederlandse aanpak wordt verklaard door een giftige cocktail van politieke correctheid, angst om de kloof tussen moderne en premoderne waarden te onderkennen en te benoemen en onkunde over de bagage van de hedendaagse migrant. Gevolg hiervan is de ‘toeschrijving’ van de eigen moderne waarden aan migranten die overwegend premoderne normen hebben. Daarom wordt steeds de verkeerde diagnose gesteld met onjuiste medicatie als gevolg.

Dit stuk bewijst maar weer dat politiek incorrecte taal vooral voor luie, onnadenkende mensen is. Pinto presenteert hier geen analyse, maar zijn stuk is het uitvloeisel van en draagt bij aan het intolerante klimaat in dit land. Hij is onderdeel van het probleem.

PS.

Soms weet je bij een stuk niet waar je moet beginnen om het te fileren. Dit was er zo één. Deze ook: Allochtone jongeren lijken op autochtone. Gelukkig heeft Linda Duits dat stuk al vakkundig onder handen genomen: ‘Gezinsleven belangrijk vinden is een teken van religie’, en andere vreemde opvattingen van Motivaction

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website