Syriëgangers op de TV

You may also like...

4 Responses

  1. Het absurde is dat de jongeren die op jihad gaan, om te strijden tegen hun leeftijd- en geloofsgenoten in het Syrische leger, het allemaal wel erg goed bedoelen, dit doen omdat ze in de illusie zijn dat de normen en waarden van hun geloof worden bedreigd.

    Naast het doel van sommige om een kalifaat te stichten hebben volgens mij veel van deze jongeren het gevoel dat hun broeders en zusters worden vervolgd vanwege hun geloof, en dat zij te hulp moeten schieten. Heel nobel, maar onjuist.

    Hoe ze hierbij komen is mij niet helemaal duidelijk. Al Jazeera zou hierbij een grote rol kunnen spelen, want die zender dient de politieke belangen van Qatar en demoniseert daarom het Syrische leger en regering in extreme mate. Ook zou het kunnen dat Salafistische geestelijken Soennieten ophitsen tegen Shiïeten, wederom mogelijk door politieke belangen.

    (Soennitische) moslims waren en zijn in Syrië nog steeds vrij om hun geloof te beoefenen, zolang zij de seculiere staat en andere religies respecteren en tolereren. Syrië heeft geen goede ervaringen met de politieke Islam, en dat is dan ook niet toegestaan. Eigenlijk heel redelijk in een land met zoveel religieuze groeperingen.

    Waar de Syrische veiligheidsdiensten wel altijd streng tegen hebben opgetreden is islamisme, extremisme en terrorisme. Dat valt te verklaren uit de periode van extreme terreur tegen soldaten en ambtenaren in de jaren 80 door de Moslimbroeders. Overigens toen ook van wapens en explosieven voorzien door Golfstaten.

  2. Dani says:

    @Johan de Lange; heel nobel dat je juist de ”extreme” terreur noemt van de Moslimbroeders jegens de soldaten en ambtenaren.
    Vergeet daarbij niet de extreme terreur van het Syrische regime in de jaren 80′, wat resulteerde in de slachting bij Hama, waar soennitische manne, vrouwen en kinderen bruut werden afgeslacht.

  3. @Dani: Het is vreselijk wat daar gebeurd is, en elke actie waarbij ongewapende mannen, vrouwen en kinderen sneuvel is uiteraard hoogst afkeurenswaardig.

    Je moet dat echter wel in de context zien. Dat gebeurde na een periode van 1976 tot 1981 waarin de Moslimbroeders met buitenlandse steun probeerden de seculiere regering van Syrië omver probeerden te werpen. Hierbij werden bijvoorbeeld in 1979 zo’n tachtig recruten in een hinderlaag gelokt en afgeslacht. Ook werden er in die periode honderden moordaanslagen gepleegd op ambtenaren, hun familieleden, en buitenlandse diplomaten.

    Toen het Syrische leger in 1982 het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap in Hama aanviel, zijn daar waarschijnlijk vele onschuldige slachtoffers gevallen. Vreselijk, had Syrië beter kunnen onderhandelen met een groepering die zoveel terreur heeft gezaaid?

    Bron: Robert Dreyfus, 2005, pagina 199-205

    Meer historische context voor de huidige opstand, want er zijn veel overeenkomsten met de periode in de jaren 80:

    http://www.globalresearch.ca/syria-democracy-vs-the-foreign-invasion-who-is-bashar-al-assad/5329181

  1. June 12, 2013

    […] In particular the people advocating their support have been in the media. You can see an overview HERE (in […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *