Geweldsmarketing – Het risico van de politiek van islamofobie

You may also like...

1 Response

  1. HansR says:

    Uiteindelijk zijn ‘islam’ en ‘christendom’ zoals ze hier gebruikt worden abstracte fenomenen die natuurlijk niet ‘handelen’ of ‘falen’ of ‘verordonneren’.

    Dat is ten dele juist. Natuurlijk zijn het mensen die handelen en verantwoordelijk zijn. Maar zeker het christendom heeft een instituut dat heeft gehandeld – en nog steeds handelt al is het met minder invloed – als politiek machtscentrum met beslissings- en uitvoeringsmacht.

    Een centrum dat handelde en volksvertegenwoordigingen (vorsten, regeringen etc…) dwong, chanteerde en richting gaf. De RK kerk heeft tot de hervorming en daarna steeds minder expliciet, wel degelijk gehandeld. De handelingskracht van het instituut is na de Franse Revolutie min of meer ondergronds gegaan maar het netwerk is nog steeds formidabel (zie ook hier). In die zin kan men wel degelijk stellen dat het christendom heeft ‘gehandeld, gefaald en verordonneerd’.

    Het is het hiërarchische systeem dat dat in zich heeft. Dit in tegenstelling tot andere grote religies en voor zover ik weet ook in tegenstelling tot de islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *