Brekend: Moslims + Barbecue + Voetbal in Den Haag

Stop de persen! Brekend nieuws! Wist u dat er bij de moslims in Den Haag iedere 60 seconden één minuut voorbij gaat?

Ik denk dat Geenstijl, Spitsnieuws, Telegraaf en andere boosmakerbakkers hier best mooie koppen van kunnen maken à la ‘Tijdbom in Den Haag’. Want zoiets is er wel aan de hand als een stel opgeschoten kinderen in Sliedrecht al leidt tot grote krantenkoppen en als een islam vlag al leidt tot diverse berichten in de media en kamervragen.

Wat was er aan de hand?

Een groep moslims in Den Haag gaat regelmatig met elkaar barbecueën, voetballen en hangen op een veldje. Het zijn vooral mensen uit Den Haag, maar soms ook mensen van elders. Meestal wordt er een oproep op Facebook geplaatst evenals afgelopen week; toen met een ludieke flyer: (Een gedeelte van de tekst van de flyer is verwijderd ter bescherming van de privacy)

Het voetballen vond plaats op een ADO veldje. ADO Den Haag nam daar gelijk afstand van; iets dat niet nodig was. Het is immers niet meer dan een veldje dat mede door hen betaald is zoals je ook Cruijff veldjes en Krajicek courts hebt.  De groep mensen die bij elkaar komt zijn mensen die op verschillende manieren verbonden zijn aan, in contact staan met voormalige clubjes als BehindBars  (tegenwoordig beter bekend als ‘Syriëgangers’), maar niet allemaal. Volgens eigen zeggen spelen soms ook anderen (inclusief niet-moslims) mee: “We zijn allemaal voetballiefhebbers.”

En wat nog meer?

Het gedoe ontstond om de volgende foto:

Die foto werd door een van de aanwezigen geplaatst op Twitter (maar was ook al op Facebook voorbijgekomen). U ziet de mannen in gebedshouding staan en één van de mannen met een islam vlag. Al Sham had via via ook de beschikking over foto’s en die bewerkte er één en zette die nieuwe versie Twitter:

Daarbij staat vermeld “vanuit Nederland in steun van de Islamitische Staat” (met het laatste wordt verwezen naar Iraq en Syrië). Deze tweet werd vervolgens op twitter opgepikt door mijn gewaardeerde Belgische collega Pieter van Ostaeyen waarna ook Harald Doornbos het oppikte. Daarna was de beer los en namen diverse media het over en de PVV (die een paar jaar geleden allochtonen nog wilde uitsluiten van voetbalclubs) gaat kamervragen stellen. Bij Omroep West werd een en ander in verband gebracht met Hizb ut Tahrir (Hizbal Tahrir?). Dat klopt niet en dat liet de HuT ook weten. Uit hun uitzending bleek dat de afbeelding wat angst maar vooral onzekerheid en vragen oproept:

 

Die vlag, he
Op diverse plekken is gesteld dat dit een Al Qaeda vlag, jihadvlag of zelfs terroristenvlag is. Ergens zag ik zelfs tegenkomen dat dit alles deel uitmaakt van een trainingskamp. Dat laatste is onzin. Het eerste ligt wat genuanceerder. Er zijn namelijk vlaggen en er zijn vlaggen. Dat is al zo sinds de profeet Mohammed zijn eerste banier gebruikte: de Raya. Daarnaast zijn er zwarte vlaggen met de shahada, vlaggen met een afbeelding van de het zegel van de profeet en één die vaak wordt aangeduid als de Al Qaeda vlag die dateert van de Islamitische Staat van Iraq.

Met andere woorden niet al deze vlaggen zijn Al Qaeda vlaggen. De bewuste vlag kan als zodanig gebruikt zijn en worden gebruikt door aan Al Qaeda geaffilieerde groepen, maar in zijn algemeenheid hoeft dat niet zo te zijn. Dat hangt van de context af en je zult de vlag ook tegenkomen bij mensen die niet AQ/ISIS steunen. Dat wil niet zeggen dat men de jihadistische strijd niet steunt, maar dat is niet per definitie uit de foto af te leiden. Overigens was er, journalistiek gezien, een revolutionaire en spectaculaire manier geweest om een en ander te checken: wederhoor.

Eindoordeel

Het lijkt me verstandig als onderzoekers terughoudend zijn met het (re-)tweeten van (potentieel) nieuws waar moslims bij betrokken zijn, zonder dat er iets duidelijk is van de context. Voordat je het weet hebben stukjesbakkers en politici het overgenomen voor hun eigen commerciële, sensatiegerichte en politieke doeleinden. Daar kun je beter buiten blijven totdat je weet wat er aan de hand is.

Uiteindelijk gaat het hier om mensen die hier geen strafbaar feit plegen, die voetballen, barbecueën en met elkaar praten. Dat lijkt mij geen probleem in een rechtstaat.

Doorlopen. Next!

Zie ook de reacties op De Ware Religie:
Geenstijl doet een GVA’tje | DeWareReligie.nl

De Gazet van Antwerpen (GVA) maakte slechts enkele dagen geleden nog een misser. Nu doet Geenstijl het nog eens ‘dunnetjes‘ over. Zo bericht de rechts radicale en anti-islamitische haatblog over een groep moslims die op een veldje in Spoorwijk aan het bidden zijn. Althans, dat is te zien op de foto. Geenstijl trekt vervolgens gelijk de vergelijking door naar een executie in een land die duizenden kilometers hiervandaan ligt. Maar wat gebeurde er nu werkelijk? Wat is de context van de foto? 

Nederlandse vlag of Allahu Akbar in Denhaagistan | DeWareReligie.nl

Hierbij willen wij onze “welgemeende” excuses aanbieden voor het gebruiken van de ‘terroristenvlag’. Wij zullen voortaan ook niet meer in het openbaar het gebed verrichten omdat het algemeen bekend is dat leden van Al Qaida ook vijf keer per dag het gebed verrichten richting Mekka.  En trouwens, als het jullie pleziert kunnen we zelfs overwegen om voortaan vijf keer per dag een andere richting op te bidden. Denk aan de Tweede Kamer of Het Witte Huis. Ja, met het schaamrood op onze kaken kunnen wij bevestigen dat Al Qaida moslims zijn en uhm…ja hoe moet ik het zeggen… wij ook!

2 thoughts on “Brekend: Moslims + Barbecue + Voetbal in Den Haag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website