Closer Trofee – De nominaties: Stem Nu!

Welkom! De nominaties voor de Closer Trofee (voorheen Dr. Kromzwaard Trofee) zijn bekend! U heeft flink wat suggesties doorgestuurd en zich daarbij absoluut niet gehouden aan de categorieën die we bedacht hadden. Dat geeft niet, u kunt nu stemmen in twee categorieën: het beste en het slechtste.

Hieronder vindt u de links naar de stukken, maar u kunt ook direct naar het stemformulier: HIER.

Nominaties voor het beste
“And your God is still Allah?” – Ibtissam Abaaziz, Miriyam Aouragh en Mariam El Maslouhi
Volgens de auteurs lijkt Halsema het idee te hebben dat ‘strijden tegen islamitische religieuze regels altijd moet betekenen dat je Allah inruilt voor een andere God, hem helemaal weg doet of dat hij niet meer centraal staat.’ Seks en de Zonde is volgens hen oppervlakkig en rammelt aan alle kanten. Een helder en goed geschreven stuk dat eigenlijk veel van de (latere) kritiek op de serie goed samenvat.

Het bedreigende zelfvertrouwen van een moslim | Hasna Ankal
Hasna Ankal is een talentvol schrijfster, journalist en een moslim die zich niet verontschuldigt voor haar bestaan en zich keert tegen de neiging om onrecht toe te staan ten einde maar geaccepteerd te worden.

Zwarte Piet en het zelf- feliciterende zelfbeeld van de kleurenblinde Nederlander – Gloria Wekker
Gloria Wekker ontleedt pijnlijk precies de cultuur-historische context van Zwarte Piet en hoe ons ‘zelf-feliciterende zelfbeeld’ daarbij een centrale rol speelt.

Femke Halsema | Programma Seks en de Zonde
Eindelijk eens een politicus (ok voormalige) die gewoon in gesprek gaat met moslims en de diversiteit laat zien.

Migratie, toen en nu // De verloren generatie | Youssef Kobo
Youssef Kobo in een mooie stijl over de ervaring die zijn grootvader voor het leven getekend heeft: de migratie naar België: ‘Een blinde vlek in ons collectieve geheugen.’

De faalhazen
2014: mijn jaar als Nizar Mourabit | nelle boer
Nelle Boer was de zoveelste die volkomen origineel dacht te zijn door een foto te stelen en een stem te stelen als Marokkaanse Nederlander. Hij mag dat, want volgens Nelle Boer is zijn vrijheid als kunstenaar groter dan die van anderen. In dit stuk klaagt Boer dat het na de onthulling van zijn bedrog vooral over zijn persoon ging en niet over de inhoud.

Achter het antiracisme van ‘wit privilege’-denken schuilt rechtse rassenleer – Han van der Horst
Volgens Han van der Horst zijn mensen vrij en gelijk en bestaat er daarom niet zoiets als ‘wit privilege’. Het is een beetje hetzelfde als witte mensen die zeggen kleurenblind te zijn en daarmee negeren dat zwarte mensen dag in dag uit worden geconfronteerd met het feit dat zij structureel achtergesteld worden door ideeën en structuren die verzonnen zijn door witte mensen. Of anders gesteld, witte mensen die negeren dat zij vanaf hun geboorte een bevoorrechte positie hebben simpelweg vanwege hun afkomst, huidskleur en het feit dat zij deel uit maken van de dominante groep. Dit stuk somt dan ook 80% op van wat er mis is onder verlichte linkse intellectuelen in hun strijd tegen anti-racisme.

Marck Burema (GS) ARABIEREN VALLEN ONZE NL MILITAIREN AAN’
Stel je voor dat op een islamitisch forum te lezen is: ‘We zijn officieel in oorlog met afvallige moslims in Nederland. U bent gewaarschuwd, emigreer of koop een gun.’ Het land zou te klein zijn. Nu werkt Marck Burema voor een blog dat er niet voor terugdeinst gestolen naaktfoto’s van meerderjarige en minderjarige vrouwen te plaatsen, dus al te veel intelligentie en prudentie hoef je niet te verwachten. De reden voor het bericht is al lang achterhaald (er waren geen incidenten tegen militairen), maar daar passen we het bericht natuurlijk niet op aan. Te Paard!

Femke Halsema – Programma Seks en de Zonde
Waarin het vooral ging over Femke Halsema en hoe haar witte bevoorrechte en seculiere positie ieder gesprek doodmaakte voordat het ook maar een beetje verder ging dan de oppervlakte.

Waarom jihadi’s niet onze eigen schuld zijn – Vrij Nederland
Waarin Elma Drayer opnieuw uitlegt dat we jihadi’s niet moeten proberen te begrijpen want dat zou betekenen dat we ‘onszelf’ de schuld geven. Vervolgens legt ze uit dat we moeten begrijpen, als het Kwaad. Nee, dat is verhelderend.

Ga naar het STEMFORMULIER

One thought on “Closer Trofee – De nominaties: Stem Nu!

  1. Het is een beetje hetzelfde als witte mensen die zeggen kleurenblind te zijn en daarmee negeren dat zwarte mensen dag in dag uit worden geconfronteerd met het feit dat zij structureel achtergesteld worden door ideeën en structuren die verzonnen zijn door witte mensen.

    Dus omdat ik mensen NIET op hun uiterlijk beoordeel, hou ik discriminatie in stand, Martijn?

    Dan heb ik er jarenlang verkeerd aan gedaan om mijn vrienden te kiezen op persoonlijkheid in plaats van op afkomst. Wat vervelend nou dat ik Youssoune, Orlando, Halil, Ergin, Aklil, Wahida , Sarinah en Ling waardeerde om hun sociale vaardigheden (iets wat ze van mij ook wel zeiden te waarderen). Maar daarmee werkte ik dus mee aan het in stand houden van hun structurele achterstelling. Ook al waren sommigen van hen mijn superieuren op de werkvloer, ze zijn dus “structureel achtergesteld.”

    Sorry Martijn, al het sarcasme daargelaten: je moet echt met wat beters komen om me te overtuigen dat niet discrimineren op huidskleur structurele achterstelling handhaafd.

    Maar alle gekheid op een stokje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website