Closer Trofee – Winnaar en Verliezer van 2014

Ja, ja het is zover: de einduitslag van de belangrijkste onbelangrijke award van het jaar is bekend. En het is me er eentje. Voor de helderheid eerst even hoe een en ander tot stand komt.

Er zijn drie juryleden (UO, LM en uw geliefde antropoloog). Door het jaar heen verzamelen we zelf of via anderen stukken die in aanmerking kunnen komen voor de Trofee en in december volgt ook een oproep aan het publiek. Dat levert een lijst met suggesties op waarbij de meest genoemden sowieso genomineerd worden. Iedere categorie wordt dan meestal nog aangevuld met een keuze van de jury, maar dat is dit jaar niet gebeurd.

Het item dat het vaakst gesuggereerd is afgelopen jaar is de documentaireserie Seks en de Zonde van Femke Halsema; zowel in de categorie voor het beste als het slechtste.


De discussie
Zoals dat hoort bij iedere award is er altijd de nodige discussie waarbij meestal door degenen die genomineerd zijn in de categorie ‘het slechtste’ wordt opgemerkt hoe onbelangrijk deze award is. Daar is de jury het ook mee eens, maar het doet verder weinig af aan de nominaties.

Dit jaar ging de discussie vooral over de dubbelnominatie Seks en de Zonde en over het stuk “And your God is still Allah?” van Ibtissam Abaaziz, Miriyam Aouragh en Mariam El Maslouhi dat erg kritisch was over die serie van Femke Halsema en (net als Seks en de Zonde) genomineerd was voor het beste. Nadat op Marokko.nl een screenshot werd gepubliceerd van een statement van Hassnae Bouazza over die laatste nominatie en vervolgens dat screenshot ook op twitter werd gepubliceerd, veranderde de competitie totaal.

Aanvankelijk gingen in de categorie het beste alle nominaties redelijk gelijk op met een lichte voorkeur voor Seks en de Zonde. In de categorie het slechtste ging aanvankelijk Nelle Boer aan de leiding met Elma Drayer als een goede tweede en de rest daar iets achter.

Na aanvang van de discussie over de nominatie van ‘And your God is still Allah?’ veranderde dat totaal. In de categorie het beste gingen vanaf dat moment bijna alle stemmen naar de uiteindelijke winnaar en in de categorie het slechtste kroop de uiteindelijke nummer 1 langzaam naar boven. Voor of tegen de serie werd eigenlijk pas de relevante kwestie door die discussie lijkt ons, daarvoor was het meer een smaakkwestie. Omdat de opponenten van Seks en de Zonde eigenlijk twee keer konden stemmen (één op een kritisch artikel tegen de serie en één op de serie als slechtste) is het niet moeilijk de uitslag te voorspellen wat overigens niets afdoet aan de kwaliteit van de nominaties bij het beste of van de kwaliteit van de winnaar.


De uitslag deel 1

Het beste van 2014
Nog nooit heeft één stuk zo’n grote voorsprong gehad als dit jaar. “And your God is still Allah?” van Ibtissam Abaaziz, Miriyam Aouragh en Mariam El Maslouhi is veruit de winnaar in de categorie het beste van 2014. Gefeliciteerd dames en mogen we nog veel van jullie horen in 2015. Dat geldt voor wat betreft de jury ook voor andere genomineerden in deze categorie.

Het slechtste van 2014
Han van der Horst heeft een aardige poging gedaan om mensen te mobiliseren op hem te stemmen, Nelle Boer bleek uiteindelijk irrelevant evenals Marck Burema en Elma Drayer: uiteindelijk kreeg Seks en de Zonde van Femke Halsema hier de meeste stemmen.

De uitslag deel 2: speciale vermeldingen
De jury heeft gemeend dit jaar twee speciale vermeldingen te moeten geven. Als eerste een eervolle vermelding voor Hasna Ankal en haar interview met de Zuid-Afrikaanse ‘islamitische bevrijdingstheoloog’ Farid Esack:
Farid Esack: “Moslims gebruiken het Nederlands voor eigen visie op bevrijding” – DeWereldMorgen.be

Farid Esack: “Moslims gebruiken het Nederlands voor eigen visie op bevrijding”

Bij de conferentie ‘Verzet is halal’ op 18 oktober in Antwerpen, georganiseerd door Motief vzw, was de islamitische bevrijdingstheoloog Farid Esack uit Zuid-Afrika een van de sprekers. Hij vertelde hoe moslims inspiratie kunnen putten uit hun religie om zich te verzetten tegen onderdrukking. Hij vindt verzet niet enkel halal, maar zelfs verplicht en gaf vanuit zijn ervaring een paar adviezen.

Het is een mooi interview met een man die in Nederland wel wat aandacht heeft gehad, maar dat is toch al weer even geleden. Hij is relevant en actueel en waarom dat zo is komt uitstekend naar voren in het interview met Hasna Ankal.

De tweede speciale vermelding is een eerloze vermelding voor Perdiep Ramesar. Weliswaar zou de zaak Ramesar reduceren tot kwesties met betrekking tot islam en moslims een oneigenlijke versimpeling zijn, maar zijn invloed op beeldvorming en beleid over islam, moslims en over de Schilderswijk is duidelijk aan te tonen. Dat er bepaalde issues zijn is helder, die waren er ook al voor de term ‘sharia3hoek’, dat heeft ook nooit iemand ontkend en we hebben die term ook helemaal niet nodig om ze te bespreken. Dat het gebaseerd is op bedrog is triest. Het schrappen van zijn artikelen is ons inziens een fout van Trouw; ze moeten terug geplaatst worden en voorzien van een waarschuwing. Zie ook wat Peter Burger hierover te zeggen heeft.

Mede namens de jury: een gelukkig, gezond, rechtvaardig en compassievol 2015!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website