KRO-NCRV Reporter Radio: De Deradicaliseringsindustrie

Op basis van onderzoek van journalist Jeroen Kostense kwam KRO-NCRV’s Reporter Radio gisteren met een uitzending over deradicalisering. Werkt de deradicaliseringsaanpak in Nederland wel? En wat is het eigenlijk? Met o.a. antropoloog Ineke Roex en Abu Ilias.

De AIVD waarschuwde deze week opnieuw voor de jihadistische dreiging. Niet alleen terugkerende Syrië-gangers vormen een dreiging voor Nederland, ook thuisblijvers zijn in de ogen van de dienst een potentiele dreiging.
Met het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme wil de overheid het gevaar tegengaan. Vervolgen waar mogelijk is en radicalisering aanpakken en tegengaan.
Reporter Radio heeft een exclusief interview met Abu Ilias, een van de verdachten in het Context-onderzoek, waarbij een grote groep radicale moslims uit de omgeving van Den Haag wordt vervolgd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zit op dit moment in een deradicaliseringstraject bij de reclassering, is onder toezicht gesteld en heeft in de Terrorisme Afdeling de Schie in Rotterdam gezeten.
We bekeken een aantal de-radicaliseringsprogramma’s. Hoe effectief zijn deze eigenlijk?
In de studio reageren Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland, een organisatie die sinds dit jaar 30 moslim-extremisten begeleid en dr. Ineke Roex, antropoloog aan de UVA. Zij heeft onderzoek gedaan naar islamitisch activisme in Europa.

Beluister hier de uitzending: KRO-NCRV Reporter Radio – De Deradicaliseringsindustrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website