Lezing Radboud Universiteit 15 september: Arun Kundnani – Islamophobia. Rooted in Our Politics?

Illustratie: gmast3r

Verklaringen voor bijvoorbeeld terroristische aanslagen worden te vaak gezocht in religie en in het ‘moslim zijn’ van de dader. Volgens de spraakmakende Brits/Amerikaanse cultuurwetenschapper Arun Kundnani zitten de eigenlijke motieven echter veel meer geworteld in onze eigen samenleving en politiek dan we vaak denken. Tijdens zijn lezing over islamofobie legt hij uit hoe dat zit.

Hoe is het gesteld met islamofobie in Nederland en wat is eigenlijk de grens tussen islamkritiek en islamofobie? Op welke manier hebben we in Nederland te maken met islamofobie? En is er nog wel plek voor terechte islamkritiek binnen een sterk gepolariseerd debat? Na zijn lezing over islamofobie gaat Arun Kundnani in gesprek met een wetenschapper van de Radboud Universiteit.

Datum: 15 september 2016
Tijd: 19.30 – 21.30
Plaats: Collegezalencomplex
Mercatorpad 1
6525 HS Nijmegen
(routebeschrijving)

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders hebben gratis toegang. U kunt zich opgeven: HIER.

‘…want islam is geen ras’

Naar aanleiding van deze lezing, interviewde Marijn Rutten, student filosofie en stagiair-programmamaker bij Radboud Reflects, mij over het onderwerp islamofobie:

Je zegt dat de term anti-moslim racisme beter zou zijn. Is islamofobie dan een vorm van racisme?

“Ja en nee. Je kunt zeggen dat islam en moslims geen ‘ras’ zijn en dat de bejegening daardoor nooit racisme genoemd kan worden. Dit is een vaak gehoorde, maar misplaatste redenering. Het gaat bij racisme niet om wat een groep is, maar om hoe een specifieke groep mensen tot een onacceptabele en inferieure Ander wordt gemaakt.

Ik noem het racisme omdat er in het Westen een hele lange traditie bestaat van zowel antisemitisme als anti-moslim racisme. Als je kijkt naar de periode vóór de Moderne Tijd, waarin het idee van ras ontstond, dan zie je dat ras altijd in relatie tot religie werd gebruikt.

Met andere woorden: het onderscheid tussen ras en religie is vrij gekunsteld. Maar uiteindelijk gaat het er niet om dat moslims alleen worden weggezet op basis van hun geloof. Wat je ziet in ons beleid en in het publieke debat, is dat moslims nog altijd allochtonen worden genoemd en als buitenstaanders van ‘ons liberale Westen’ worden gezien. Dit gebeurt zelfs bij de tweede en derde generatie migranten.

Afkomst speelt dus wel degelijk ook een rol. Bovendien worden moslims in sommige gevallen apart gezet op basis van religieuze kenmerken in kleding en huidskleur. Die combinatie is voor mij de reden om te spreken van racisme.”

Lees verder: Islamofobie? Interview met antropoloog Martijn de Koning – Radboud Reflects

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders hebben gratis toegang. U kunt zich opgeven: HIER.

2 thoughts on “Lezing Radboud Universiteit 15 september: Arun Kundnani – Islamophobia. Rooted in Our Politics?

  1. Zelf heb ik als Ajaxfan veel last van Ajaxfobie. Voornamelijk in Rotterdam klotst het tegen de plinten op. Wel moet ik zeggen dat het erg afhangt of ik mijn Ajaxshirt aanheb en Ajaxliederen aanhef. Dan is het veel erger . Het zoeken van een stage in Rotterdam heb ik maar opgegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website