#Hallowijzijnmoslims – Publieksactie van moslims in Europa

Op verschillende plaatsen in Europa gaan moslims vandaag de straat op om rozen uit te delen en in gesprek te gaan met voorbijgangers. Vorig jaar vond deze actie ook plaats:

Ook in Nederland, onder het motto ‘Hallo, wij zijn moslims’ wil men zich laten zien en, meer in het bijzonder, zich als vriendelijke burgers laten zien.

De actie is georganiseerd door de Europese Millî Görüş organisaties met als slogans: #GestattenMuslim #HelloIamaMuslim #BuyrunBenMüslümanım #hallowijzijnmoslims. Hieronder enkele impressies zoals verspreid door het twitter kanaal van Millî Görüş:

De lokale Osse zender DTV besteedde ook aandacht aan de actie:
“Wij willen als Mescidi Cuma moskeevereniging van de Islamitische Stichting Milli Görus in Oss het persoonlijke contact opzoeken, barrieres opheffen en bruggen bouwen”, aldus Kenan Kurt van de Stichting Mescidi Cuma Oss.

Hieronder enkele lokale impressies:

Naast rozen werden ook folders uitgedeeld. Deze folder introduceert Millî Görüş als actieve organisatie in de samenleving. Volgens de folder zien velen islam als een dreiging en zijn ook molims zelf bezorgd over het terrorisme dat hen treft en over de vooroordelen jegens hen. Moslims en niet-moslims met elkaar in contact brengen is volgens de folder een manier om elkaar te leren kennen en wederzijds begrip en empathie te kweken.

Het idee achter de roos, is dat de roos een symbool is voor liefde, schoonheid en vreugde en bovenal de profeet Mohammed. Voor een deel is dit ook waar de kritiek zich op richt. Het beeld van de zachte islam is, voor de deelnemers, noodzakelijk om te benadrukken vanwege dat negatieve beeld over islam en dat beeld van die zachte islam krijgt dus betekenis door dat andere negatieve beeld. Door tegen het negatieve beeld in te gaan herhaalt men dat negatieve beeld en de nadruk op dankbaarheid die we terug kunnen vinden in sommige reacties van deelnemers, ondermijnt dat negatieve beeld niet structureel. Integendeel, zo luidt de kritiek, men stelt zich onderdanig op: iets dat men als moslim én als burger niet zou moeten doen: een punt dat zowel door moslims en niet-moslims gemaakt wordt.

Tegelijkertijd echter kunnen we ook stellen dat het belang van deze actie niet alleen gaat om de inhoud, maar ook om de zichtbare aanwezigheid van jonge mannen en vrouwen die in een vriendelijke en open manier in gesprek proberen te komen met mensen: exact het tegenovergestelde van al eeuwenoude stereotype van de boze moslim. Dat ook deze zichtbare aanwezigheid controversieel kan zijn blijkt uit een reactie die ik vorig jaar tegenkwam bij een voorbijganger. Deze vond de actie op zich wel ok, maar ook een probleem omdat hij een religie-vrije publieke ruimte wilde en ‘dus’ niet geconfronteerd wilde worden met religieuze uitingen ook al zijn die uitingen inhoudelijk voor hem niet problematisch.

Het gegeven dat ook de Turks-Europese Millî Görüş zo in staat blijkt moslims te mobiliseren in verschillende landen draagt voor sommigen bij aan de kritiek op deze organisatie aangezien deze organisatie als pro-Erdogan wordt gezien door velen. Aan de andere kant, gezien de vele discussies over de loyaliteit van Turkse Europeanen is deze actie en de wijze waarop de deelnemers zich presenteren een uiting van het gegeven dat het hier gaat om Europese burgers die actief participeren in de Europese samenleving, die zich zorgen maken om hun toekomst en van wie de toekomst andere hier ligt.

De actie en de reacties erop laten goed zien hoe gecompliceerd het is voor mensen om te vechten tegen de diepgewortelde islamofobie in de samenleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website