Impressies van Eid in Nederland op social media

De maand Ramadan zit erop en de afgelopen dagen was het Eid. In deze post een (wel zeer) impressionistische overzicht van Eid. Als ik nog wat bijzonders vergeten ben, laat het me vooral weten.

Eid al Fitr zoals het feest volledig heet is in het Nederlands vooral bekend onder de naam Suikerfeest. NOSop3 heeft hier een korte uitleg over:

(hoewel…NOS op 3, misschien was het netjes geweest op z’n minst iets van de credits te geven aan Hanan Nhass, Anne Dijk en Hassan Barzizaoua die eerder ervoor pleiten de naam Eid al Fitr te gebruiken in plaats van Suikerfeest).

De voorbereidingen op Eid beginnen natuurlijk al van te voren. Mensen leven er naar toe en dat uit zich onder andere in het kopen van kleding want mensen willen er natuurlijk wel op hun ‘Eidbest’ uitzien:

En ook op de gezondheid wordt gelet:

Maar natuurlijk doet het snoepgoed het ook goed, zoals men onder andere bij de Jamin heeft ontdekt. En het voedsel is niet alleen voor moslims, maar ook voor andere vrienden, kennissen en buren die geen moslim zijn.

Eid is bij uitstek geschikt om je eigen stichting te presenteren, zoals Stichting Internationaal Cultureel Centrum Emmen (ICC):
https://www.youtube.com/watch?v=KKD3IXeFU

Eid sluit een periode van onthouding af, maar dat wil niet zeggen dat er daarna niet op de lichamelijke discipline en gesteldheid wordt gelet:


&

Natuurlijk wordt er in de media terug geblikt op het warme weer. Enerzijds best begrijpelijk, anderzijds vraag je je af of men denkt dat al deze moslims voor het eerst aan de vasten deelnemen:

Voor anderen is een broodje hete kip het summum:

Maar het gaat natuurlijk om meer. Bijvoorbeeld om liefdadigheid: Zakaat al-Fitr. Nu zijn er gedurende de hele maand tal van inzamelingen, hier bijvoorbeeld ten behoeve van de vervolgde Rohingya in Myanmar:

Niet te vergeten, het Eid gebed:

En het smeekgebed (dua) na het Eid gebed:

De Zustergroep al-Ikhlaas maakte enkele jaren geleden een mooi filmpje over de etiquette van het Eid gebed:

Dat het druk is tijdens het Eid gebed moge helder zijn:

In Amsterdam organiseerde men het Eid gebed in een sportpark, een indrukwekkend gezicht:

Natuurlijk hoort henna er ook bij zoals we kunnen zien in het Eid dagboek van Mahwish op MammieMammie.nl. En er zijn niet te vergeten ook de nodige goede wensen voor moslims met Eid van niet-islamitische Nederlanders. Volgens mij begint dat ook steeds meer ingeburgerd te raken:

Eid is ook het einde van de veel Ramadanvlogs

Rest mij nog de verschillende organisaties en gezinnen die mij ontvangen hebben voor een iftar (al dan niet met lezing) hartelijk te danken voor hun gastvrijheid: zeer gewaardeerd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website