Race, Islam in Europe & secularism: 2017 in blog posts (oh + Trump + Baudet)

So, my end of the year list (beneden de Nederlandse posts!)

5) Throughout 2016 and 2017 I shifted my academic focus a little more to Islamophobia and racialization. The work of W.E.B. du Bois is very important here, no 5 How does it feel to be a problem? – W.E.B. du Bois on Race and Double Consciousness

4) Arun Kundnani, Deepa Kumar, and Narzanin Massoumi and David Miller discuss Islamophobia in relation to racism, the War on Terror, empire, the state and subordination of Muslims. What is Islamopobia? – Racism, Homo Islamicus, Subordination and the War on Terror

3) And the most read guest post is by Rogier van Reekum on race, migration and the violent underground of democracy where he responds to Joris Luyendijk. White noise: race, migration and the violent underground of democracy

2) So, president Trump has retweeted three tweets from Jayda Fransen, the deputy leader of far-right group Britain First. Here some back ground info on the tweets and the idea that ‘threat is real’ Lies, reductions and authority – Some background on the hate tweets of @JaydaBF and @realDonaldTrump

1) Before the Dutch elections a lot of talk about the populism domino effect and after the elections the idea that the Dutch have resisted xenofobic populism. But no we did not, it is much worse. My most popular and shared post (and depressing as some say). #Dutchelections – No, the Dutch did not stop the racist populist domino effect: it’s worse

Also popular in 2017, my considerations about Ruud Koopmans’ work on fundamentalism and outgroup hostility: Muslim fundamentalism – Some considerations about research. My most popular blog of all time will be updated in 2018, so stay tuned! Muselmann – The Prisoners who became ‘Muslims’ in Auschwitz.

In 2018 many things are planned. An edited volume on radicalization is one of those.

See the most recent overview of my publications at: ORCID iD iconorcid.org/0000-0001-7343-529X

And now on to the Dutch posts

5) Over hoe mensen met een migratie-achtergrond cq moslims tot figuranten worden in reportages over terrorisme zonder enig respect voor privacy, reputatie en zeggenschap. ditmaal eenvandaag: Mediageweld: Hoe #Eenvandaag van een Arnhemse rapper een Syriëganger maakt

4) Slechts enkele dgn online, maar nu al nr 4 (nr 5 overall) mijn bespreking van het boek White Innocence van Gloria Wekker. Een belangrijk boek dat een serieuze kritische bespreking verdient. Zout in de wonde – Een bespreking van White Innocence van Gloria Wekker

3) Van religieuze bijeenkomsten en pogingen tot vroom gedrag naar terrorisme, in sommige tv uitzendingen is die stap niet zo groot, zoals deze van nieuwsuur kort geleden. “Je kunt altijd terugkomen tot het goede” – @Nieuwsuur over herbronnen, segregatie en waar gaat het heen?

2) De zaak van de moeder die maar liefst 10.000 euro wilde als schadevergoeding voor het gegeven dat haar kinderen niet op de schoolfoto stonden, staat op nr 2 (nr 3 overall). wordt vervolgd! Anti-moslim racisme en schoolfoto’s – Fuck de gelijke behandeling van alle Nederlanders?

1) Bij Gloria Wekker is er veel aandacht voor het debat over wat goede wetenschap is. Bij Ruud Koopmans was dat debat anders. Mijn bespreking van zijn onderzoek over fundamentalisme bij moslims is het meest gelezen uit 2017. ‘Een ouderwetse sociaal-democraat’ – Koopmans over de vermeende dreiging van ‘de (radicale) islam’

Ook populair was mijn bespreking van het werk van Machteld Zee uit 2016: Recht voor iedereen – Een bespreking van de boeken van Machteld Zee over Britse shariaraden.

In ons onderzoek hebben we afgelopen jaar veel aandacht besteed aan islamofobie en diverse bijeenkomsten georganiseerd met onze maatschappelijk partners. De belangrijkste lezingen, verslagen, achtergrondinformatie en aanvullende literatuur vind je in onze gratis(!) Kleine Islamofobie Reader.

Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan de openbare verantwoording over ons onderzoek naar huwelijken en de ethische en methodische vragen die daarbij komen kijken. De conclusie die getrokken kan worden, zoals de UvA ook deed, is dat ons onderzoek aan alle ethische en integriteitsrichtlijnen voldoet. Zie onder meer: Een rechtvaardige academische cultuur: vertrouwen, vrijheid en veiligheid voor allen.

In het komende jaar staat er veel op stapel: een bundel over radicalisering, een bundel over geschiedenis en misschien nog een derde boek!

Het beste voor 2018 toegewenst en dank aan allen die mijn onderzoek en blog mogelijk hebben gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website