Het is zes uur. Zo rond etenstijd zeg maar. Je hebt het gezellig gemaakt in huis, TV staat aan. Misschien zit je te kijken, misschien is het gewoon achtergrond geruis. Misschien zit je wel op de bank met de kinderen? Dan hoor je dat de Zendtijd voor Politieke Partijen begint en na een swoosh geluid dat je aandacht trekt zie je dit

Schermafdruk 2018-03-16 00.18.51 Schermafdruk 2018-03-16 00.19.00en de boodschap eindigt met:

Schermafdruk 2018-03-15 23.46.18En in een gezellige woonkamer kan dat er zo ongeveer uitzien:

DYXVw1VW4AEKfa_

Het intrigeert me. De anti-moslim boodschap van Wilders en de PVV, het haatzaaien tegen moslims door een bloederig doembeeld van islam de huiselijke omgeving in te sturen. Afgaande op de reacties, verandert de huiselijke sfeer dan bij sommigen. Zoals ik hier uitleg, als je een liefdevolle situatie wil, geef je een liefdevolle boodschap aan iemand. Maar nu komt er een haatzaaiende boodschap in een huiselijke omgeving.

Huiselijk is een privé omgeving waarin mensen zich geborgen en veilig willen voelen, voor zichzelf maar ook voor hun kinderen bijvoorbeeld. Het filmpje is de manifestatie en het verlengstuk van een jarenlange racistische campagne waarin grote groepen moslims over een kam worden geschoren als een existentiële dreiging op basis van een doembeeld van islam. Enerzijds is deze video niets nieuws: we zien dit iedere campagne terugkomen. De PVV gaat weinig debatten aan en is weinig zichtbaar in de campagnes en komt dan met een filmpje dat voor velen over the top is en hen meteen terug in de spotlights brengt. De morele verontwaardiging hoort erbij: voor de aanhangers bewijst dat het ‘gelijk’ van Wilders en het zorgt ervoor dat mensen het delen of screenshots ervan laten zien.

Anderzijds is het ook weer niet zo dat er met iedere racistische handeling moord en brand wordt geroepen. Het feit dat deze boodschap doordringt in de warmte en gezelligheid van de huiskamers heeft duidelijk invloed op het gevoel van veiligheid en acceptatie en roept zorgen op over de toekomst van de kinderen, zo blijkt uit de reacties van veel moslims en anderen. Het is moeilijk je hiervan af te schermen temeer omdat de beelden zo vaak herhaald worden en later die avond ook te zien waren bij De Wereld Draait Door.

Maar het roept ook actie op. Zo wil het Haagse Islam Democraten aangifte doen tegen PVV en Geert Wilders vanwege haatzaaien en discriminatie:

Het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie vraagt de Ombudsman de zaak te onderzoeken:

Het Comité 21 maart ziet Wilders’filmpje als een oproep te komen demonstreren tegen racisme in de raad, zondag aanstaande:

Nourdeen Wildeman als een aansporing voor zijn werk:

Meld Islamofobie deelt de post van Sylvana Simons en roept om op te protesteren bij de Ombudsman:

De lijsttrekker van NIDA Den Haag, Cemil Yilmaz, roept mensen op met hem de #PVVchallenge aan te gaan:

Daarom roep ik iedereen op om in Den Haag en heel Nederland om:
– Gehoor te geven de oproep van Islam Democraten en komende zondag aangifte te doen
– Op woensdag 21 maart gebruik te maken van je stemrecht en samen een vuist te maken tegen extreem-rechts
– Je eigen woede te overwinnen en de #PVVchallenge met mij aan te gaan

Deel mijn filmpje en deel een eigen filmpje of tekst waarin je aangeeft wat Islam voor jou betekent. Tag vervolgens tenminste 5 mensen om hetzelfde te doen. Laten we de boodschap van haat met liefde overwinnen…
#NIDA #DenHaag #Lijst16

Nazima Shaikh is ingegaan op de challenge en heeft het volgende filmpje gemaakt:
Dit komt ook terug in het persoonlijke filmpje van Nazima Shaikh:

Met andere woorden het filmpje van Wilders zorgt voor een zeker bewustzijn en het idee ‘dat kan niet’ wordt omgezet in meer activistische energie. Niet alleen onder moslims overigens, ook theoloog Alain Verheij schreef er ook een stuk over. Meredith Greer stelt ‘blijf van onze moslims af‘.

Het is overigens maar de vraag in hoeverre NPO en de Ombudsman iets kunnen doen. De NPO stelt alleen doorgeefluik te zijn. De Ombudsman stelt men of meer hetzelfde en geeft iets meer uitleg:

Het gaat hier niet om journalistieke inhoud die door de publieke omroepen is gemaakt, en dus moet de ombudsman forse afstand houden. Ik wil de vele boze en verdrietige kijkers niet het gevoel geven dat ik ze van een Hilversums kastje naar een Haagse muur stuur. Maar het is goed dat NPO, omroepen en ombudsman zich verre moeten houden van de inhoud van de zendtijd voor politieke partijen. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting die ook een politieke stroming of partij toekomt. En in ons land ligt de toets voor wat in dat kader toelaatbaar is uiteindelijk bij de rechter.

EDIT: zoals verschillende mensen terecht opmerken is dit niet de Nationale Ombudsman (waar de klacht van CTID en NBK is heen gegaan), maar die van de NPO.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat klagen geen nut heeft. Klagen maakt je zichtbaar en instanties vinden klachten niet leuk: het is gedoe, het leidt af, het geeft reuring. Dus al wordt je klacht niet gehonoreerd, effect heeft het wel degelijk. Zo schept Wilders zijn eigen nachtmerrie: zijn haatpropaganda resulteert in oproepen voor actie en participatie en mensen die belijden hoe mooi de islam voor hen is.

Update: deze wil ik u niet onthouden