This was the year 2018 on Closer

In 2018 most of my posts had something to do with anti-Muslim racism and Islamophobia (more coming up in 2019!) but my most popular posts in Dutch all except one pertain to Salafism (and also more of that coming in 2019!) which would be a good characterization of my career as an anthropologist so far. In 2019 you have to stay tuned for a book I edited together with Nadia Fadil and Francesco Ragazzi on counter-radicalization in Belgium and the Netherlands, but until then you might as well read the top 5 in Dutch, the top 5 in English posts for 2018 and the overall top 5 for Closer since its start in 2000 (yes it is that long).

International posts 2018:
1. Hipster/Muslim body language – What is it like to look hipster and/or Muslim in Belgium and the Netherlands?
Always an interesting way of challenging racism and stereotypes is through arts. The project HIPSTER/MUSLIM by GetMe aimed to start a conversation beyond stigmas
2. Saba Mahmood (1962 – 2018) – Piety, religious freedom and Power
Saturday, 10 March, Saba Mahmood passed away. She was professor of anthropology at University of California, Berkeley. Her scholarly work was a big inspiration for me and many of my colleagues.
3. Zygmunt Bauman – Disposable Lives
Histories of Violence is a multi-media forum dedicated to exploring the theoretical, empirical and aesthetic dimensions to violence. In this video the late Zygmunt Bauman on disposable lives.
4. Gil Anidjar on violence, disposability and life
Histories of Violence is a multi-media forum dedicated to exploring the theoretical, empirical and aesthetic dimensions to violence. In this episode Gil Anidjar on disposable lives
5. How Dutch politicians, whilst promoting freedom and equality, decided upon a partial ban on the face veil.
18 years after the remarks on the face veil by the social-democrats, Dutch Parliament has agreed to a partial ban on face coverings, but only for one group: Muslim women. How did we get here?

Dutch posts 2018:
1. De institutionalisering van salafisme – een bespreking
Geschreven met Annelies Moors (UvA) en Thijl Sunier (VU) over het proefschrift van Mohamed Soroush en de media-aandacht daarvoor. Meest gehoorde reactie: ‘Wat goed dat jullie eindelijk gereageerd hebben’.
2. Het spektakel Nora Spreekt 2 – De onuitstaanbare #Noraspreekt
Nora Spreekt was een initiatief van vier mensen waartoe ik niet behoorde maar wel ik wel enkele posts voor schreef over het gebruik van de term islamofobie en over het racisme van Forum voor Democratie in de verkiezingscampagne. Geen onomstreden initiatief en dat was ook niet verwachten nadat al bij de aankondiging bleek hoezeer men vond dat Nora moest zwijgen. Ik schreef een driedelige serie als nabeschouwing en reflectie: deel 1 en deel 3 kunt u ook nog lezen.
3. Salafisme, orthodoxie, jihadisme en anti-radicalisering in Amsterdam – 15 vragen aan burgemeester Halsema
De eerste keer denk ik dat ik uit politieke kringen echt heel veel vragen krijg naar en over een post. Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam en kwam met een kader voor een andere aanpak van radicalisering. Waarin ze terecht stelt dat deze aanpak soms op gespannen voet staat met de grondwet, maar waarin ze geen enkele bescherming van de grondwettelijke rechten en vrijheden opneemt. Daarom 15 vragen aan haar (ik heb ze overigens ook opgestuurd, maar nooit antwoord gehad).
4. Geld, wantrouwen en insinuaties – Nieuwsuur en NRC over financiering van moskeeën
Thijl Sunier schreef deze post naar aanleiding van de shock and awe publicaties van Nieuwsuur en NRC over buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën. Iets dat niet verboden is en waarvan men nauwelijks enige invloed kon aantonen en met wat dubieuze aannames.
5. Institutionalisering van salafisme – Waar is de promotor? Een reactie van Ruben Gowricharn
Zie de nummer één. Een reactie van de promotor van Soroush.

Overall Closer:
1. Muselmann – The Prisoners who became ‘Muslims’ in Auschwitz
The undisputed no 1 for a few years now. Read also Ozyurek, Esra (2018) Rethinking empathy: emotions triggered by the Holocaust among Muslim-minority in Germany. Anthropological Theory. 18(4)
2. Islamizing Europe – Muslim Demographics
Almost 10 years old and still quite popular, my debunk of the classic Muslim Demographics video.
3. ‘Een ouderwetse sociaal-democraat’ – Koopmans over de vermeende dreiging van ‘de (radicale) islam’
Het onderzoek dat Koopmans heeft gedaan naar fundamentalisme laat mogelijk wel iets zien over attitudes van mensen, maar nog niet over de veelheid aan interpretaties en wijze van praktisering of over hoe mensen in de dagelijkse praktijk hun levenswijze en levensbeschouwing uitdragen en aanpassen in relatie tot anderen. En daarmee komen we op het interview van Koopmans in het AD. Ik zal dat bespreken op vier punten: de tegenstelling tussen islam en het westen; zelfreflectie en mobilisatie; dreigingspotentieel; islamisering.
4. Moslims horen niet in Europa? Wen er maar aan! – Een reactie op prof. Juliaan van Acker
Dat islamofobie niet alleen een fenomeen is voor rechts-radicalen wisten we natuurlijk wel; dat zijn racisme en anti-semitisme immers ook niet. Dat het ook is doorgedrongen tot de ivoren torens van de academia is (oh naïeve ik) toch wel een schok en zeker als dat van mijn eigen universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen, afkomstig is. Een reactie daarom.
5. Radicalisering – Waar hebben we het eigenlijk over?
De ‘waar hebben we het eigenlijk over’-posts doen het altijd goed. Deze tekst is van een lezing die ik hield in de Leidse Imam Malik moskee.

See you back in 2019 and I wish you and your loved ones the best for the new year!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website