“Ik blijf het aankaarten want dit mag en kan niet genormaliseerd worden.” – #IStandWithUgbaad ‏tegen seksisme en racisme bij de PVV

Deze tweet van PVDA raadslid in Emmen, Ugbaad Kilincci, is een reactie op de berichtgeving over de aangifte die ze heeft gedaan tegen de PVV in de provincie Utrecht wegens het uitlokken van haatzaaierij. Gisteren deelde Fatima Elatik deze tweet:

We zien daar de reacties op een post uit december 2018 met een foto van mevrouw Kilincci en het bijschrift ‘Raadslid PvdA Emmen’. Dat was overigens niet de laatste keer dat de PVV provincie Utrecht een vrouw met een hoofddoek eruit pikt. Dat gebeurde ook in februari met Sarah Alsalhawi, kandidaat voor het CDA. Een verkiezingsposter met haar beeltenis werd geplaatst met het bijschrijft ‘Christenen Dienen Allah’. Een selectie uit de reacties daar:

Het is een, zoveelste, reminder dat de PVV die zich graag mag verschuilen achter de stelling we zijn anti-islam, niet anti-moslims, ten diepste een racistische partij is. En seksistisch. Immers, beide vrouwen worden hier niet aangevallen om wat ze doen en laten, maar om wat ze zijn volgens de PVV en de commenters op hun Facebook pagina. En eigenlijk doet het er daarbij weinig toe of mensen ook daadwerkelijk iets doen. Zo pompt de fractievoorzitter René Dercksen als een serieuze racistische agitator (ik noem geen namen) de ene na de andere hoax rond op social media. Geen wonder dan ook dat hij geen enkel probleem ziet in de post over Kilincci: Niets mis mee.

Dat de PVV daadwerkelijk mensen op het oog heeft en niet (alleen) het gedachtegoed blijkt ook uit de reactie van Lilian Helder van de PVV

‘Uw mensen’ daar gaat het om en verder empathie met mevrouw Kilincci is overbodig blijkbaar. En dat politieke proces tegen haar fractievoorzitter draait natuurlijk ook om mensen: ‘minder minder’.

Het is daarbij niet verrassend natuurlijk dat het telkens vrouwen zijn die door de PVV op klassieke wijze onder de bus gegooid worden: ze weten welke reacties dit oproept en dat is ook de bedoeling. Maar ook als dat niet de bedoeling is, zien we dergelijke reacties. En zeker als een vrouw zich uitspreekt zoals Kilincci. Zie enkele van de reacties op twitter onder het nieuwbericht van RTL

Er zijn ook de nodige ondersteunende reacties op twitter onder de hashtag #Istandwithubaad:

En de volgende tweet waardoor ik werd gewezen op deze actie van mevrouw Kilincci:

Al met al een dappere strijd van Ugbaad Kilincci en velen met haar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website