Ilhaam Awees: – Ongekend ضائعة في أمستردام

Samen met twee journalisten van RNW heeft Ilhaam Awees, één van de publieke gezichten van Wijzijnhier een video over haar ervaringen als ongedocumenteerde migrant. Zo wil Awees mensen confronteren met allerlei kwesties die betrekking hebben op de migratie en het migratiebeleid. De video is in korte tijd viraal gegaan en nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Op Oneworld.nl vertelt ze:

Dat oud-landgenoten in Saoedi-Arabië de video ook kunnen zien, is volgens haar een goede zaak. “Als je daar geen papieren hebt, moet je direct weg.” Sinds 2013 voert de Saoedische overheid een campagne voor de ‘saoedisering’ van de arbeidsmarkt. Ofwel: ongedocumenteerde arbeidsmigranten worden opgespoord en vast- of uitgezet, om ruimte te maken voor Saoedisch personeel. Hoewel dit op zichzelf legaal is, waarschuwen mensenrechtenorganisaties dat de deportaties vaak samen gaan met excessief geweld en psychische mishandeling. Ook krijgen de ongedocumenteerden zelden juridische bijstand.

Nederlandse versie
Vandaag lanceert RNW Media een Nederlandse versie van de film. “Mijn verhaal is niet alleen belangrijk voor Saoedi-Arabië. Ook in Nederland moeten naar vluchtelingen blijven kijken.” Zelf slaapt Awees ‘s nachts in een opvanghuis via de omstreden Bed-Bad-Brood-regerling. “Maar daar mag je overdag niet blijven. Elke dag sta ik om 9.00 uur weer op straat”.

Bekijk hier de video in het Arabisch en daaronder in het Nederlands:
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=TSxoI2vhrjU]
Zie hier de discussie op Facebook (AR).

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=6avjN9LE6pU]

Leave a Reply