Is de discussie over vrouwenbesnijdenis overdreven?

You may also like...

3 Responses

  1. Jelle says:

    om in te gaan op de laatste zin,
    bij de besnijdenis van een jongen wordt slechts de voorhuid verwijderd, een stukje huid.
    bij vrouwenbesnijdenis wordt een “orgaan” (gedeeltelijk) verwijderd.

    de jongensbesnijdenis heeft geen negatieve invloed op zijn sexueel functioneren. de vrouwenbesnijdenis daarentegen, vooral de ergste vorm, maakt het vrouwen haast onmogelijk om te genieten van sex.

    mijn persoonlijke mening is dat de beslissing om te besnijdenis niet door andere mensen en ook niet door ouders kan worden gemaakt voor een kindje.

    ik vind dit vanuit meerdere oogpunten.
    ten eerste vind ik het een aanval op het recht van zelfbeschikking:
    het kind heeft geen enkele “gegronde” inspraak hierin, want kan nog niet redeneren wat de gevolgen van de besnijdenis zijn op de lange duur. wanneer het kind een formele inspraak heeft zal de beslissing een weerspiegeling zijn van de mening van de ouders, omdat deze op de leeftijd van besnijdenis nog een grote voorbeeldfunctie hebben.

    ten tweede het argument van de vrouwen zelf dat westerse vrouwen borsten laten vergroten, piercings nemen, plastische chirurgie ondergaan etc.
    piercings worden niet gedaan zonder toestemming van de ouders (bij minderjarigen) en de gepiercde zelf en borstvergrotingen worden uitgevoerd bij volgroeide borsten, dit zijn dus omstandigheden waarbij sprake is van zelfbeschikking, niet je eigen standpunt definitief opdringen aan je dochter.
    daarentegen wordt plastische chirurgie wel toegepast op baby’s en kinderen, maar dit is juist om iets toe te voegen aan het functioneren van een kind, bijvoorbeeld een hazelip, aaneengegroeide vingers/tenen, brandwonden.

    ten derde vind ik de discussie van het wellicht niet mogen verbieden heel hypocriet, nederland heeft besloten dat honden etc (welke ook geen zelfbeschikking hebben) niet meer beknipt mogen worden. als dit bij dieren al verboden is, dan hoeveel te meer mag je dit een mens niet aandoen.

    het is jammer dat dit vooral voortvloeit uit de onwetendheid van de betreffende mensen en het vastgeroest zitten in tradities.
    voor hetzelfde geld zou het gaan om het verwijderen van een linkerhand, omdat deze de duim aan de verkeerde kant zou hebben.

    Jelle

  1. September 19, 2008

    […] heb hier al eerder vraagtekens gesteld bij vrouwenbesnijdenis, zij gaan in op meisjesbesnijdenis en nog een stapje verder. Zij stellen dat een breed gedragen, […]

  2. April 12, 2009

    […] C L O S E R » Blog Archive » Is de discussie over vrouwenbesnijdenis overdreven? Veel discussie over vrouwenbesnijdenis en ook veel projecten om er iets tegen te doen. Des te opmerkelijker is het eigenlijk dat we er helemaal niet zoveel van weten. We weten niet precies wat de lichamelijke, seksuele en psychische gevolgen ervan zijn en in welke mate die optreden. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *