UPDATE: Het congres is inmiddels geweest. Ik zal op mijn blog een impressie plaatsen inclusief mijn presentatie. Dit zal op zondag of maandag gebeuren. Wil je daarvan op de hoogte zijn, klik dan op de volgende link: Subscribe to C L O S E R by Email

UPDATE: lees HIER mijn verslag

Het Instituut voor Islam Studies Dar al ‘Ilm (Huis van de Kennis) organiseert op 16 mei in Amsterdam het Nationale Islam Congres. Een volgens mij vrij unieke aangelegenheid waarbij moslims-met-de-pet, academici en islamitische geleerden en predikers van verschillende ‘gezindten’ uit binnen- en buitenland bij elkaar komen op één congres. Onderdeel hiervan is ondermeer het Academisch Congres over salafisme. Daarbij zal het onder meer gaan over de historische achtergronden van salafisme, kenmerken van het salafisme, opkomst van salafisme in Engeland en Nederland, debatten over salafisme, rol van internet en over salafisme in relatie tot Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Interessant en uniek denk ik is de mix van sprekers. Zowel mensen als Khalid Yassin, Bilal Phillips, Haitham al-Haddad als Maurits Berger, Henk Vroom en ondergetekende zullen aanwezig zijn evenals Nederlandse moslims binnen en buiten de salafisten beweging.

Nationaal Islam Congres – Dar al-‘ilm!

Op 16 mei 2009 vindt het Nationaal Islam Congres plaats in de Apollohal te Amsterdam. In maar liefst 3 congresruimtes zullen er doorlopend verschillende lezingen, paneldiscussies, workshops en vragensessies plaatsvinden. Daarnaast zal er in één van de congresruimtes het “Academisch Congres over Salafisme” plaatsvinden. Dit zal een bijzonder onderdeel zijn over een onderwerp die de laatste tijden nogal veel losmaakt.

Tijdens het Nationaal Islam Congres zullen gerenommeerde en enerverende nationale en internationale sprekers de podia bestijgen en ons voorzien van inspirerende lezingen. Het is voor de eerste keer in Nederland dat er zoveel prominente sprekers op één congres samenkomen!

Naast de leerrijke ervaring die dit congres zal bieden, zult u ook kunnen ontspannen en nieuwe contacten opdoen. Er zullen diverse stands zijn waar u onder andere islamitische boeken, cd’s, digitale Korans, kleding, geurtjes en snuisterijen kunt aanschaffen. Er zijn informatiestands over onder andere bedevaartreizen, islamstudies, huwelijk, scheiding, testamenten en nog meer!

Onderwerpen als de rol van de islamitische organisaties, de jongere generaties, leiderschap, islam in de media en de publieke ruimte, rol van de shari’a raden en shari’a in Nederland, islamitische comedy, gemeenschapsvorming, islamitisch bankieren, da’wah (missie) en dialoog, moslimvrouwen en activisme, zullen aan bod komen. Op zich zijn al deze onderwerpen niet echt nieuw, maar de combinatie met de mix van sprekers maakt het wel bijzonder denk ik en het werd ook wel tijd dat zoiets zou plaats vinden.
Bekijk hier de trailer:
[flashvideo filename=http://www.youtube.com/watch?v=MkSaF7rvB1I /]