Rohingya moslims in Burma

Recent zijn in Thailand Rohingya moslims gearresteerd op beschuldigingen van het vervalsen van paspoorten, mensen- en wapensmokkel. Ze zouden banden hebben met de Tamil Tijgers en Al Qaeda terroristen (interessante combi…). Later werden overigens deze beschuldigingen toch weer gematigd.

Veel Rohingya wonen in Burma. Myanmar, Burma of Birma, is niet de meest florissante plek om te wonen waarschijnlijk. Eén van de groepen die daar de negatieve gevolgen ondervind van een zwakke maatschappelijke positie onder een dictatuur is de Rohingya. Deze etnische groep moslims wordt niet alleen (zoals de rest van de bevolking) onderdrukt door een autoritair regime, maar heeft ook nog eens te lijden onder discriminatie en racisme door de boeddhistische meerderheid. Er leven ongeveer 2 miljoen Rohingya, vrijwel allemaal moslim (maar niet de enige moslims) waarvan ongeveer de helft in de noordelijke Rakhine staat. In de jaren ’70 en ’90 werden tijdens etnische zuiveringen enkele honderdduizenden Rohingya verdreven door de militairen. De meeste Rohingya leven zo’n 200 jaar in Myanmar, maar anderen (Bengali) kwamen er ook terecht tijdens het Britse koloniale regime. Over de juiste benaming van de etniciteit (Bengali/burmees) is de nodige discussie en die discussie maakt zelf deel uit van de problemen van de Rohingya.  De Rohingya worden niet eens beschouwd als tweederangs burgers; ze worden in het geheel niet beschouwd als burgers en hebben ook geen paspoort. In feite wordt daarmee hun bestaan dus ontkent.

Muslim Minority Suffers Under Harsh Myanmar Rule : NPR

Myanmar’s consul general in Hong Kong, in a letter to his colleagues in the diplomatic community earlier this year, wrote: “In reality, Rohingya are neither Myanmar people nor Myanmar’s ethnic group. You will see in the photos that their complexion is ‘dark brown.’ The complexion of Myanmar people is fair and soft, good-looking as well.” The Rohingya, he went on to say, are as “ugly as ogres.”

Refugees International heeft enige aandacht aan deze groep besteed in verband met de grote vluchtelingenstromen van Rohingya en aangezien deze groep in Bangladesh en andere landen net zo min heel erg welkom is.

Rohingya: Burma’s Forgotten Minority | Refugees International

Policy recommendations

  • The UN and donor governments, particularly the U.S., should integrate the Rohingya into programs that address Burmese displacement, including resettlement. Resources should meet the needs of all Burmese refugees throughout the region, including the Rohingya.
  • The UN, in cooperation with the NGO community, should develop programs to deal with the immediate needs of vulnerable Rohingya outside official camps in Bangladesh.
  • The UN and donor governments should urge the government of Malaysia to stop targeting and arresting refugees and recognize the legitimacy of UNHCR refugee documents.

Ook Human Rights Watch heeft aandacht voor de zaak en heeft de buurlanden van Burma opgeroepen druk uit te oefenen. Dat zal wel niet gebeuren aangezien landen als Thailand zelf ook niet vrij zijn van systematisch geweld tegen Rohingya vluchtelingen of op z’n minst toch daarover. Antropoloog Gabriele Marranci zegt daarover dat de Rohingya van Burma, net als de zwarte moslims in Sudan, niet alleen het slachtoffer zijn van binnenlandse vervolging en uitsluiting, maar ook van buitenlandse uitsluiting, simpelweg omdat ze (strategisch) niet interessant zijn in de hedendaagse geo-politieke overwegingen.

In de Nederlandse kranten is er nauwelijks aandacht voor de Rohingya. Vanaf 1990 zijn er slechts 108 artikelen over verschenen, waarvan (dat dan weer wel) 53 in de laatste zes maanden (Lexis Nexis search string: rohingya). bij het AD is het nodige te vinden, maar die kon ik niet zo snel online traceren. Hieronder een selectie uit de artikelen die wel online terug te vinden zijn (per definitie van de laatste paar jaar, met uitzondering van het eerste NRC artikel (uit 1992, het oudste artikel in de database) daarvoor moet je geabonneerd zijn

Birmese leger naar grens met Bangladesh

Sectie: Buitenland | Pagina: 4
DHAKA, 21 JAN. Birma heeft de afgelopen paar dagen tienduizenden extra militairen gestuurd naar de grens met Bangladesh naar aanleiding van spanningen met de Birmese islamitische minderheid

‘De Burmese Rohingya’s worden langzaam weggezuiverd’ – Trouw

In Sittwe, in het westen van Burma, braken begin deze maand ernstige religieuze rellen uit. Een tiental mensen kwam om. Volgens mensenrechtenorganisaties is de Burmese overheid bezig de Rohingya’s, een moslimminderheid in de westelijke staat Arakan, te verdrijven.

Verdreven uit Burma, niet welkom in Bangladesh – Trouw

Tienduizenden uit Burma gevluchte Rohingya’s leven al jaren in Bengalese vluchtelingenkampen. Het moslimvolk is een van de meest onderdrukte volkeren ter wereld. Fotograaf Eddy van Wessel bezocht de kampen.

‘Thailand dumpt migrant op zee’ – Trouw

De Thaise autoriteiten zijn in opspraak geraakt vanwege mishandeling van 992 bootvluchtelingen. Deze zouden op volle zee zijn achtergelaten in boten zonder motor. Honderden zijn verdronken.

Van Harte Pardon – Gedumpt op volle zee om te sterven

Jakarta – Internationale mensenrechtenorganisaties vrezen dat zeker vijfhonderd van de twaalfhonderd Birmese bootvluchtelingen verdronken zijn, die door de Thaise marine in houten boten zonder motoren op zee zijn achtergelaten.

Gevlucht, geslagen, gedumpt op volle zee

Vissers in Indonesië hebben honderden Birmezen gered die door het Thaise leger op zee zijn achtergelaten. In Atjeh vertellen ze hun verhaal

Zeer de moeite waard is CNN’s documentaire A Forgotten People in de serie ‘World’s Untold Stories’. Volgens mij kun je wel stellen dat wanneer je in die serie terecht komt, je situatie echt beroerd is. Verhalen die niet verteld worden of volkeren die vergeten worden, worden namelijk niet zomaar niet-verteld of vergeten. Het regime in Burma en ook de overheden van bijvoorbeeld Thailand en Bangladesh hebben er alle belang bij dat hun verhaal niet verteld wordt en Burma’s beleid waarin het burgerschap van deze groep ontkend wordt is eigenlijk niet meer dan een poging om de Rohingya te verwijzen naar de vergetelheid daarbij ge-assisteerd door de andere landen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website