Protest tegen mogelijk verbod gezichtssluiers

You may also like...

3 Responses

  1. M. Vercauteren says:

    Een bijkomend aspect in deze hele zaak is de alsmaar toenemende racistische connectie die begint te ontstaan onder de voorstanders van de hoofddoek.

    Een der kerntaken, of misschien beter gezegd, een van de voornaamste consequenties van de hoofddoek is dat het een vrouw minder zichtbaar maakt. Concreet betekent dit dat een vrouw die een hoofddoek draagt een minder voordelige positie heeft in het ontmoetingsprocess tussen man en vrouw dan vrouwen die geen hoofddoek dragen. Dat is een situatie die bijzonder interessant is voor de vrouwen die geen hoofddoek dragen, want zij ondervinden hierdoor aanzienlijk minder concurrentie van deze andere vrouwen. En zeg ineens maar: Oneerlijke concurrentie.

    En daar blijft het niet bij. Veruit de grootste groep vrouwen in onze samenleving die geen hoofddoek draagt zijn autochtone vrouwen. In de praktijk betekent dit dat dankzij het feit dat veel allochtone vrouwen wel een hoofddoek dragen, de autochtone, blanke Westerse vrouw steeds opnieuw een geprivilegieerde status kan blijven opeisen die in een moderne, multi-etnische samenleving eigenlijk niet langer te verantwoorden is.

    De disproportionele aanwezigheid van de hoofddoek bij allochtone vrouwen vs autochtone vrouwen zorgt ervoor dat autochtone vrouwen de facto de media en de reclamewereld kunnen monopoliseren, en alleen hun type van schoonheid kunnen blijven presenteren aan de mannelijke bevolking, volledig vrij van de concurrentie van de niet-Europese vrouw. Dat is een situatie die bijna rechtstreeks te vergelijken valt met hoe blanke mannen in het Amerika van de jaren 50 zwarte mannen systematisch uit belangrijke functies als rechtspraak en politiek wisten te houden. Op dezelfde manier houden blanke vrouwen anno 2011 niet-blanke vrouwen systematisch uit functies als de reclamewereld, de glitter & de glamor en de spotlights.

    De prominente aanwezigheid van de hoofddoek onder allochtone vrouwen zorgt er eigenlijk voor dat er een sterk racistische discriminatie -een samenleving waarin vrijwel uitsluitend de blanke vrouw op het podium staat te schitteren- kunstmatig in stand wordt gehouden. Er bestaat voor veel Westerse vrouwen bijgevolg een zeer uitgesproken, racistisch motief om deze status quo te laten voortduren, opdat ze hun privileges niet hoeven te verliezen aan de allochtone vrouwelijke nieuwkomers.

    Vrouwen als Ayaan Hirshi Ali, Kelik Yücel of Wafa Sultan worden blijkbaar dan ook aangezien -en misschien niet zonder reden- als geduchte kapers op de kust. Zij vertegenwoordigen een groep allochtone vrouwen die precies dezelfde rechten en privileges beginnen op te eisen als diegene die autochtone vrouwen genieten. Is het misschien daardoor dat zij zoveel kritiek en vitriool over zich krijgen? Kan die kritiek iets te maken hebben met het feit dat deze vrouwen een zeer grote bedreiging vormen voor deze racistische status quo, die de Europese vrouw in zulke verregaande en op zo’n onterechte wijze blijft bevoordelen ten koste van allochtone vrouwen?

    Ik denk dat voorstanders van de hoofddoek zich eens flink moeten bezinnen over deze duistere aspecten van het hoofddoeken debat. Wie de hoofddoek steunt, steunt eigenlijk ook een instrument dat vandaag de dag systematische discriminatie en racistische privileges in stand houdt, ten voordele van de blanke vrouw en op de rug van de allochtone vrouwen.

    Op dezelfde manier weet de orthodoxe Islam op grote schaal te voorkomen dat Westerse, Europese mannen in een relatie terechtkomen met Arabische dames. En ook hier steekt deze racistische connectie weer zeer nadrukkelijk de kop op. Wie voorstander is van racistische principes als “raszuiverheid” heeft er volstrekt alle belang bij om zoveel mogelijk niet-blanke vrouwen weggestopt te houden achter de hoofddoek en/of de meest conservatieve tradities van de Islam.

    Is dat alles slechts louter toeval? Of spelen sommigen linkse groepen door het verdedigen van de hoofddoek en de Islam hiermee eigenlijk niet extreem-rechtse opvattingen de bal toe? Ik denk dat dit uiterst actuele en belangrijke vraagstukken zijn naar de toekomst toe.

  1. October 8, 2011

    […] vrijdag 7 oktober, was er een demonstratie tegen de kabinetsplannen voor een verbod op gezichtssluiers (‘boerka’). De demonstratie […]

  2. October 8, 2011

    […] vrijdag 7 oktober, was er eendemonstratie tegen de kabinetsplannen voor een verbod op gezichtssluiers (‘boerka’). De demonstratie was […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *