Wie beschermt de burger tegen mediageweld?

You may also like...

3 Responses

  1. Alibombalie says:

    Naema Tahir’s column in Buitenhof is gestoeld op aantal aanname’s:

    1. Politici moeten zich richten op het politiek proces, en zich niet bezighouden met bijzaken als de pers te woord staan, zeker niet als deze erop uit zijn de politicus in kwestie een hak te zetten.

    2. Er is een verschil tussen journalisten, je hebt aan de ene kant de ‘goede’, daartoe behoren de gevestigde pers zoals de gedrukte kranten en politieke rubrieken. Aan de andere kant heb je de populaire nieuwszenders van powned, jakhalzen en de journalisten die zich bezighouden met de randzaken van het parlement, deze zijn ‘fout’ en moeten de toegang tot het parlement worden ontnomen.

    Over het eerste punt: Voor een goede democratische rechtsorde heb je een pers nodig die politici kunnen controleren, door middel van vragen en middelen als WOB-verzoeken, onderzoeksjournalistiek, etc. etc. Door de jaren heen is televisie een grotere rol gaan spelen en hebben politici een leger aan media-experts om hun heen weten te verzamelen, perswoordvoerders, spindoctors, communicatie-adviseurs, etc. Hierdoor is het voor politici makkelijker geworden om moeilijke vragen te ontwijken. Nu er een aantal journalisten zijn die dat niet pikken, wordt dat gezien als onfatsoenlijke journalistiek?

    Politici zijn geen zwakzinnige zieligerds die niet tegen een stootje kunnen. Het is de elite die door het volk op het zadel is geholpen, direct of indirect en daarbij hoort ook bij dat wanneer er een camera onder je neus wordt geduwd, je die lieve blonde meneer met dat kleurrijke overhemd gewoon zijn gang moet laten gang en als je je ongemakkelijk begint te voelen door zijn vragen, er blijkbaar toch iets mis is met je eigen redenering. Daar kan een flauwe grap of onder de gordel opmerking niets verder aan veranderen.

    Het is m.i. nog steeds te verdedigen dat Rutger verhaal gaat halen bij degene die op televisie pleit voor een beroepsverbod. Als je dan een heel legio aan voorwaarden gaat stellen voordat je uberhaupt met je tegenstander in debat wilt, maak je jezelf onsterfelijk belachelijk en daar kan je kampioenschap gewichtsheffen, 8 maanden zwangere buik en hoogleraarschap rechtsfilosofie verder niets aan veranderen.

    Over dat publiceren van adresgegevens, of eerder erop wijzen dat Naema niet correct is als ze in de betreffende PenW uitzending stelt dat haar telefoonnummer en adresgegevens geheim zijn, is het natuurlijk ook een journalistieke taak om leugens te ontmaskeren, door bv. te laten zien dat het eenvoudig op te vragen is via de site van het telefoonboek.

  2. Awara says:

    Als je geen rechtstreekste confrontatie aandurft met degenen op wie je wel in je column durft te schrijven, dan wordt je tot nationale sukkels verklaard ja.

    Daar is niemand aan schuldig behalve Tahir en Kinneging zelf.

  3. renzo says:

    martijn, de media is meervoud, waar komt dan toch het idee vandaan dat de media enkv is. Zoals jij het schrijft is het echt fout…
    Idd is discussie over wat de pers mag prima. En de vgl. met WOII waren onsmakelijk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *