Op Patrouille: De Grenzen In De Publieke Ruimte

You may also like...

4 Responses

  1. Abou Moussa says:

    Hallo Martijn,

    Erg duidelijk en bedankt voor de uiteenzetting. Er is meer nuance nodig als de partij van vee haar bek opent.

    Niettemin waardeer ik erg je manier van schrijven en onderzoekdrift en uiteindelijk de vergelijkingen in je conclusie met de de partij van de Fuhrer.

  2. Even een klein misverstand rechtzetten. Tijdens de Twitter-discussie besprak ik met Martijn het verschil tussen de vrij passieve buurtpreventie (burgers letten een beetje op, houden contact met de wijkagent, maar patrouilleren niet) en het fenomeen van op straat patrouillerende burgerwachten. Dergelijke burgerwachten, waarbij altijd een gevaar aanwezig is van eigenrichting, komen in Nederland juist heel zelden voor.

    • martijn says:

      Dank, Carel terechte opmerking. Overigens hadden we die in het verleden wel (zelfs een Bond van Vrijwillige Burgerwachten) en recent pleitte de burgemeester van (ik dacht Haarlem?) voor burgerwachten die moesten helpen in de strijd tegen autobranden. Dat moest dan wel van de burgers zelf uit komen. Of dat ook gerealiseerd is, weet ik niet. Inderdaad speelt bij dit soort zaken altijd het thema ‘eigenrichting’ en derhalve de angst dat de staat de haar geweldsmonopolie en de controle over de openbare ruimte verliest. Zeker geen denkbeeldig gevaar zo leert de geschiedenis is.

  3. Mattias says:

    De feiten in Whitechapel zijn me onbekend, ook het filmpje van secular europe moet ik nog zien, maar ze verbazen me niet en vragen niet alleen om nieuwsgierigheid, ook om waakzaamheid. Ze verbazen me niet, omdat ik in Amsterdam sinds 2002meermalen getuige was van moral cleansing van doorgeslagen moslimmannen. Ik noem drie voorvallen die ik me levendig herinner. Ik ondervond dat een zwaar geïrriteerde moslimjongere zich midden op het Leidseplein omkeerde en me voor de voeten spuwde met de sissende woorden “jullie zijn ziek, jullie moeten weg”. Ik was totaal onvoorbereid en verrast, nota bene op weg naar de Balie voor een avond over multiculturele stadsdelen. De jongen had overigens een van haat en pijn vertrokken gezicht dat ik thuisbracht in de categorie niet helemaal goed bij zijn hoofd.
    Een andere keer op een drukbezochte studentenavond in de HVA over moslims en Seksualiteit hield niemand minder dan Moh Cheppih een betoog waarin hij vurig betoogde dat “moslims het recht hadden niet op straat met homo’s geconfronteerd te worden”. Noch het bekende Trotzkistische mede forumlid Myriam X noch ook maar een enkele student in de zaal nam er afstand van. Cheppih zelf inmiddels overigens wel, heb ik sindsdien begrepen.
    Dat in moslimkring wordt gesnakt naar “Gay free zones” (een begrip uit Londen) kan niet als verrassing komen. De seksuele ethiek van onze gevederde moslimvrienden is de voedingsbodem. Ik heb er helaas teveel leren kennen die er ook zelf de dupe van zijn. De fase van vergoeilijking of wegkijken ben ik inmiddels wel voorbij, met als Carel B. Ik houd vast aan een ethiek van seksueel burgerschap en stel daar ook eisen aan. Geen muslim free zones, wel homophobia free zones en niet nog meer import van homofobie, niet uit het zuiden, westen, noorden of oosten, niet uit hutten en paleizen, niet uit de Navo, het stadion, het koningshuis, de moskee of welke goegemeente ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *