De Khans van Pakistan: Imran Khan

Guest Author: Nazima Shaikh

Op 11 mei 2013 vinden er nieuwe verkiezingen plaats in Pakistan. Oud-Cricketlegende en voorzitter van de politieke partij PTI Imran Khan maakt een goede kans om te gaan winnen. Dinsdag werd wereldwijd het nieuws gebracht dat hij gevallen van een podium was tijdens zijn campagne activiteiten.

Wie is Imran Khan?
Imran Khan is een charismatische persoonlijkheid, die in 1992 als team-captain de World Cup voor Cricket naar Pakistan heeft gebracht. Wat bij ons voetbal is, is cricket in Pakistan: volksport nummer één. En om in voetbalsferen te blijven: Johan Cruyff is de Imran Khan van Nederland. Voor cricketfans een levende legende!

Zestien jaar geleden heeft Imran Khan de omslag gemaakt om de politiek in te gaan. Khan heeft inmiddels miljoenen aanhangers in Pakistan, maar ook in Engeland, Amerika en Nederland (er zijn ongeveer 60.000-70.000 Pakistaanse-Nederlanders). De financiële draagkracht van zijn partij en de campagnegelden komen onder meer uit het buitenland.

Zijn voorbeeld is de stichter van Pakistan: Mohammed Ali Jinnah (ook wel aangeduid als Quad-E-Azam: de Grote Leider). Diens stijl zien veel mensen terug in Imran Khan en Khan maakt daar op zijn beurt handig gebruik van. Promo-filmpjes van beide heren, gecombineerd met nationalistische Pakistaanse liedjes bezorgen Imran Khan en zijn partij veel respons bij de jongeren in Pakistan. Dat laatste is belangrijk. Van de 180 miljoen inwoners is 60 tot 70 % onder de 30 jaar.

Yes, we Khan
Khan will met zijn Movement for Justice (PTI) een mentaliteitsverandering teweeg brengen en hamert voortdurend op gerechtigheid voor iedereen. Hij heeft een haat-liefde verhouding met Amerika. Hij verzet zich publiekelijk tegen de War On Terror die Pakistanen na 9/11 door hun strot geduwd krijgen door de VS. Sommigen hebben hem daarom ook wel de bijnaam Taliban Khan gegeven. Daarnaast veroordeelt Khan iedere drone strike die wordt uitgevoerd door Amerika op Pakistaanse bodem. Wij kennen deze onbemande vliegtuigjes uit films. Deze worden bediend door het Amerikaans leger. Een militair drukt op een knopje, net alsof je aan het “gamen” bent en boem!. Doel is opgeblazen. Huis, markt, bruiloftstoeten, kinderen, vrouwen. Het maakt niet uit. Er is hoogstens wat collateral damage.

Aan de andere kant is zijn politieke campagne, zo Amerikaans, eigenlijk “Obamaans” als het maar kan zijn. Zo heeft hij de campagne van Obama gekopieerd. “Yes, We Khan” T-shirts, Social media worden als PR/Marketing/ communicatiemiddel gebruikt. Smsjes worden verstuurd met teksten dat je moet gaan stemmen, afzender Imran Khan.

Turbulentie
Khan was in 1995 getrouwd, met de Britse-Joodse, Jemima Goldsmith. Zijn huwelijk was controversieel voor veel Pakistanen en zijn tegenstanders maakten daar weer gebruik van. In 2004 zijn ze gescheiden. Zij hebben een goede ouderschapsrelatie, ze heet nog steeds Jemima Khan en woont in London. Zij hebben twee zonen.

De Tiger of Punjab, een andere bijnaam van Khan, heeft een turbulent leven achter de rug als Playboy. Dit verleden komt niet aan bod in zijn eigen biografie, maar wel in de talloze boeken en artikelen over hem. Hij heeft diverse relaties gehad met bekende high-society ladies zoals de Duitse TV-presentatrice Kristiane Backer. Ook de Brits-Amerikaanse industrieel erfgename Sita White viel voor zijn charmes. White overleed in 2004. Zij heeft een dochter genaamd Tyrian en Imran Khan zou de vader zijn. Khan’s politieke tegenstanders herhalen vaak: “Als Khan geen gerechtigheid kan brengen om zijn eigen dochter te erkennen, wat voor gerechtigheid kan Imran Khan dan brengen voor het land Pakistan en haar bevolking?”

Herboren Khan
In 2012 heeft Imran Khan umrah gedaan: de kleine pelgrimstocht naar Mekka. Volgens traditie, geloof en overlevering binnen islam heeft een moslim die “de Kleine Hajj ondergaat” een bijzondere daad verricht. Zijn of haar zonden worden allemaal vergeven en hij of zij komt opnieuw de wereld in, dunya, als een pasgeboren baby. Zijn politieke voorstanders, leden en fans gebruiken deze woorden als argument tegen de opmerkingen van zijn tegenstanders.

Ik wens Pakistan veel wijsheid, succes en geduld toe op 11 mei aanstaande tijdens deze democratische verkiezingen. Moge Allah waken over vrouwen, de christenen, de hindoes, de Ahmadiya en over alle (minderheden) die bescherming nodig hebben binnen de Republiek Pakistan. Ameen!

Dua’s, prayers voor de mens Imran Khan. Moge Allah hem weer beter maken, ameen.

Nazima Shaikh (1974), is half Surinaams-Hindustaans, half Pakistaans, geboren en getogen in Nederland. Zij schrijft over islam, Bollywood, politiek en gender. Eerder interviewde zij de Pakistaanse superster Veena Malik voor Closer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website