Tour du Ramadan

You may also like...

2 Responses

  1. Gert Borg says:

    Een klein maar misschien belangrijk verschil tussen Ramadan en de Tour de France lijkt me, dat veel Arabische satellietzenders de weken na Ramadan talloze programma’s uitzenden die je helpen om af te vallen na de “vasten”.

  2. V. Vroon says:

    Herkenbaar artikel. Een aantal jaren geleden werkte ik mee aan een tentoonstelling over vasten in het Amsterdam Museum, onder meer over vasten in de maand Ramadan. De zeven moslima’s die daaraan meededen waren allemaal bekeerd, en deden ook mee aan mijn promotie-onderzoek naar bekering tot de islam. Het idee van vasten als training kwam daarin naar voren maar ook het idee van trainen van te voren om een zo goed mogelijke ramadan te hebben. De publicatie is te downloaden van de site van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder: http://www.opsolder.nl/nl/museum-publicaties.php

    Wat me iets minder bekend voorkwam is dat bekeerlingen pas vasten in de maand Ramadan ná hun shahada: “Zeker bekeerlingen geven vaak aan dat, na de getuigenis, de eerste keer dat ze meedoen aan de vastenmaand ook het moment is waarop ze zich écht moslim voelden.” Mijn onderzoek wijst uit dat bekeerlingen vrijwel zonder uitzondering al minstens één keer gevast hebben in Ramadan vóór hun bekering. Het bleek vaak één van de eerste dingen te zijn die wordt uitgeprobeerd om te ervaren of (het praktiseren van) islam echt iets voor ze is en een duurzame keus kan zijn. Dit bij deze nog even als toevoeging.

    Vriendelijke groet,
    Vanessa Vroon-Najem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *