‘Waar zal ik eens beginnen’? – Vier keer Gloria Wekker over de illusie van witte onschuld

You may also like...

2 Responses

  1. Martin says:

    Ik heb haar stukjes gelezen. Gegeneraliseerd heeft ze gelijk, dat is het probleem. Wij discrimineren net zo hard als Marrokanen crimineel zijn. En dan?

  2. Karl says:

    Een introductie op de kritieken in een publiek debat is onvolledig indien alleen 1 kant wordt besproken, helemaal indien het gegeven wordt door een wetenschapper.

    Het debat kan daarnaast nooit gevoerd worden indien een groep mensen op basis van kleur en cultuur bij voorbaat als schuldig wordt beschouwd en elk individu binnen deze groep te generaliseren als ongeschikt om zelfstandig boven de onwaarheid van een algemene nationale identiteit uit te stijgen.

    Mevr wekker maakt bij haar typeringen onvoldoende gebruik van wetenschappelijk betrouwbare gevalideerde informatie, en lijkt vanuit haar vooringenomen standpunt de ander te interpreteren.

    Hier is sprake van projectie en tunnelvisie. Indien het individu aangesproken dient te worden op sluimerende vooroordelen, dient zij eerst zelf een genuanceerder verhaal te vertellen die de werkelijkheid geen geweld aandoet. Ik vraag mij af of mevr wekker daar zelf belang bij heeft, en of zij daartoe in staat is. Haar positie en uitspraken doen het tegendeel vermoeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *