Anti-zwarte piet demonstraties, racisme en onze kernwaarden. Vanaf 2011

Volgens premier Rutte […] mogen concessies aan kernwaarden nooit worden gedaan. Zoals de vrijheid van meningsuiting. Behalve vandaag:

Het is precies deze wat, laten we het netjes en voorzichtig stellen, weifelende houding van Rutte die we voortdurend zien bij de overheid ook tijdens de demonstraties. Waarbij opvalt dat vooral de anti-racisme demonstranten geconfronteerd worden met agressie, weifelende bescherming van de overheid en soms een regelrechte inperking van hun demonstratierecht.

Problemen bij anti-zwarte piet demonstratie
2011: Quinsy Gario en Jerry Afriyie gearresteerd toen ze een tshirt met ‘zwarte piet is racisme’ droegen bij de intocht van sint in Dordrecht. Deze aanhouding bleek onrechtmatig, disproportioneel gewelddadig en in strijd met hun mensenrechten.

In 2012 en 2013 waren er bij mijn weten geen problemen. Maar daarna begint het.

2014: De politie doet aan racial en politieke profiling en reageert op aanwezigheid van mensen met een “links georiënteerd” en “negroïde uiterlijk”. opnieuw wordt Jerry Afriyie gearresteerd, opnieuw onrechtmatig en te hardhandig.

2015: Geen problemen met de politie wel racistische leuzen en scheldpartijen.

2016: Intocht in Maassluis leidt opnieuw tot inperking demonstratierecht, onrechtmatige arrestaties en misbruik van bevoegdheden volgens Amnesty. Ook enkele hoogleraren stellen dat het noodrecht wordt misbruikt door de overheid hetgeen leidde tot een schending van het demonstratierecht in 2014 en 2016.

2017: In Friesland creeëren inwoners van Dokkum, een gevaarlijke en bedreigende situatie door via een snelwegblokkade de komst van anti-zwarte piet demonstranten onmogelijk te maken. Inmiddels zijn de #blokkeerfriezen veroordeeld. Er zijn 34 verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur werden opgelegd aan 31 blokkeerders. Een tweetal blokkeerders kreeg een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit omdat zij niet alleen de A7 hadden geblokkeerd, maar ook op de A6 bussen hadden afgesneden en gestopt. Initiatiefneemster van de blokkade is voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Hoger beroep volgt.

2018: Geen demonstratie bij de landelijke intocht, wel bij diverse andere intochten. Een impressie:

Nog te vroeg voor een oordeel, maar het geweld lijkt alleen maar te komen uit de hoek van hooligans, radicaal-rechts en een soort non-descript publiek. Zo moeten we toch vaststellen dat waar anti-zwartepiet activisten jaar in jaar uit vreedzaam demonstreren, de tegenreacties steeds gewelddadiger en georganiseerder worden. Je kunt je afvragen of die zich niet zelf in de vingers snijden zo. Immers, het was toch een kinderfeest? En vreedzaam protest zou het kinderfeest verzieken en gewelddadig tegenprotest niet?

We kunnen ons afvragen in hoeverre het veel te hard en onterecht inperken van het demonstratierecht van de anti-racisme demonstranten, het opnemen van KOZP in een eerdere dreigingsanalyse van de NCTV, het bestempelen van deze anti-racisme activisten als radicaal zoals de Telegraaf deed, leiden tot het delegitimeren van vreedzaam protest tegen de status quo en racisme in dit land en, wellicht, ook de vruchtbare bodem schept (of in ieder geval de ‘opportunity structure’) voor gewelddadig tegenprotest?

Om het nog maar even helder in perspectief te zetten:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website