KifKif Boekpresentatie 2 december – Vijf mythen over islamofobie

Zeer verheugd dat op 2 december mijn boekje over islamofobie uitkomt bij KifKif. In de maatschappelijke debatten rond racisme en discriminatie roepen weinig woorden zo’n hevige reacties op als het woord ‘islamofobie’. Verwacht geen grootse theorieën of uitvoerige bespiegelingen, maar concrete voorbeelden en gerichte argumenten die je kan bovenhalen wanneer je met familie, kennissen of collega’s in een discussie over de thematiek terecht komt.

De reden voor dit boek is dat telkens opnieuw gelijkaardige en problematische argumenten naar voor geschoven worden om de term ‘islamofobie’ aan de kant te schuiven. Deze argumenten heb ik gegroepeerd in vijf mythes die ik per hoofdstuk behandel. Het is ongetwijfeld niet het einde van de discussie, maar ik hoop een soort basisnorm te leggen voor verder debat. Het is immers van belang dat we eerst een aantal concrete feiten en logische vertrekpunten onder ogen zien wanneer we het debat over islamofobie op een zinnige manier willen voeren.

Het boekje is het resultaat van mijn onderzoek voor het door NWO gefinancierde programma Forces that bind and/or divide van de afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam en van mijn onderzoek aan de afdeling Islamstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De boekpresentatie vindt plaats op 2 december in het altijd mooie en gezellige Leuven, waar ik eer heb om met niemand minder dan Nadia Fadil (Prof. KU Leuven), Yassin El Attar (Beleidsadviseur stad Leuven) en Betül Demirkoporan (Phd-onderzoekster KU Leuven) in gesprek te gaan. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen vanuit het publiek. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Kadoc.

Registratie is verplicht, ga daarvoor naar de website van KifKif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website