Winnaars Dr. Kromzwaard Trofee 2010

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van mijn website (dat was in 2009 of in 2010; dat weet ik eigenlijk niet zeker) had ik vorig jaar voor het eerst een poll opgenomen voor de beste en slechtste nieuwsberichten en blogs over islam en moslims. Dat was een bescheiden succes vandaar dat ik het dit jaar weer gedaan heb en nu met de geuzennaam Dr. Kromzwaard Trofee.

De polls voor de trofee zijn inmiddels gesloten en de winnaars en verliezers van 2010 zijn bekend. Nog even over hoe de lijsten eigenlijk waren samengesteld. In totaal hebben 69 mensen gereageerd op de oproep om suggesties op te sturen voor de Trofee. Op basis van die suggesties en die van mij heeft een jury van drie geprobeerd een shortlist te maken. Aangezien de jury ook nog wel wat andere dingen te doen had, is de definitieve afronding van de shortlists mijn zaak geweest wat betekende dat voor alle polls, op één na, de lijst van 6 naar 5 teruggebracht moest worden. Uitgangspunt daarbij was dat alle inzendingen die meer dan twee keer genoemd zijn in de suggesties altijd naar de shortlist gingen ongeacht het standpunt van de jury of van mij.

Eén van de reaguurders op de polls schreef mij dat deze polls wel erg duidelijk maken uit welke hoek ik kom. Dat zou kunnen, maar het meeste is toch echt afkomstig van de inzenders. Hij of zij vreesde dat de ‘islamofobe stem’ en alle kritiek op moslims verloren zou gaan; dat lijkt me onzin gezien bijvoorbeeld het artikel uit NRC dat was opgenomen en het artikel van Hassnae over de moslimomroep. Een andere reaguurder vond de categorie slechtste blogs een heel slecht idee omdat je dan slechte ideeën juist een podium geeft. Dat vind ik op zich wel een punt, maar die ideeën hebben al een podium en mijn kleine trofee doet daar weinig aan af denk ik. De meest scherpe reactie kwam van Bert Brussen die met hetzelfde artikel Bedreigen doe je zo, was opgenomen in zowel de categorie beste blogs als de categorie slechtste blog. Bert Brussen negeert echter gemakshalve even dat het negatieve commentaar in de categorie slechtste blog niet van mij is (zoals duidelijk vermeld was) en negeert ook zijn nominatie voor beste blog en het positieve commentaar dat daar bij staat (en dat evenmin van mij is). Op die manier kan hij zich zelf weer even in het zonnetje zetten als martelaar van de vrijheid van meningsuiting en stellen dat ik het herhalen van een bedreiging erger vind dan de bedreiging zelf. Dat is natuurlijk onzin, maar past wel in zijn wereldbeeld waarin iedereen die niet voldoet aan zijn definitie van moraal, deugdzaamheid en fatsoen gelijk een soort Volkert van der Graaf wordt. Zoals het een goed voorvechter van vrijheid betaamt, hoopt hij dan ook dat universiteiten minder geld ontvangen voor onderzoek dat niet zijn straatje past. Dit alles is natuurlijk onzin en het is jammer dat iemand die goed kan schrijven, mooie stukken schrijft over de multiculti problematiek in Zuilen, mij eerst nog een intelligente gozer noemde en zo vriendelijk was om mij te attenderen op enkele mogelijke ‘probleempjes’ op deze site, zo verzuurd is geraakt.

De afgelopen weken ben ik naar enkele ‘salafistische’ bijeenkomsten geweest waarbij een toehoorder zei dat hij altijd wat zenuwachtig wordt van mijn artikelen en dat hij mijn boek weliswaar eerlijk en realistisch vond, maar ook erg pijnlijk en confronterend soms. Dat gecombineerd met een Bert Brussen die mij ziet als gevaar is misschien nog niet zo slecht voor een antropoloog met een publieke rol. Je wordt immers geen antropoloog om de populariteitspolls te winnen.

En dan nu naar de uitslag. Ik presenteer per categorie de winnaar en in iedere categorie is er ook één eervolle of oneervolle vermelding.
Thomas Edlund - Scimitar
Beste blogbericht – Winnaar Abdelhakim

Abdelhakim’s Het Gouden Hoofd is hier de onbedreigde winnaar. Een mooie winnaar, maar voor mij wel een verrassing. Ik heb zo’n vermoeden dat hij nogal wat fans heeft die ook bijna allemaal hebben gestemd. Reacties van stemmers zijn onder meer: Abdelhakim beschouwt vanuit de dubbel positie zowel als nederlander en als tweede generatie immigrant..een lichtend voorbeeld van integratie…. Daarnaast is het mooi en beeldend beschreven en met een duidelijke moraal maar zonder al te moralistisch te worden (in de zin van iemand anders je eigen moraal op willen leggen). Iemand anders die reageerde wilde niet de hoogste waardering geven omdat hij de column niet helemaal islamitisch verantwoord vond. Dat mag natuurlijk, maar voor de goede orde dat is niet aan mij om te bepalen en is ook niet iets waar ik of de jury naar kijkt bij het samenstellen van de lijst. Interessant puntje: de kracht van zwijgen.

En dan de eervolle vermelding. Om maar gelijk mijn eigen regel te breken; deze categorie kent twee eervolle vermeldingen. Allereerst Hassnae Bouazza die met maar liefst zes stukken in de long list stond. Uiteindelijk kan er per categorie maar één overblijven. Maar iemand die zo sterk schrijft en met zo’n hoge productie verdient eigenlijk meer. Een tweede eervolle vermelding is voor Linda Duits die onder meer schrijft op DeJaap.nl. Nu is de Jaap.nl eigenlijk het enige blog dat ik standaard iedere dag even check. Linda Duits is daarbij voor mij de revelatie van dit jaar. Een wetenschapper die een publieke rol op zich neemt is altijd mooi, maar Linda schrijft goed (veel beter dan yours truly) en is uitstekend in staat om wetenschappelijk onderzoek op een originele manier aan de actualiteit te koppelen met altijd weer een verrassende invalshoek.

Beste Nieuwsbericht – Winnaar: Religie& filosofie redactie Trouw

Dit is eigenlijk een verrassing. Lange tijd stond Kustaw Bessems bovenaan, maar de verschillen waren zo klein dat Trouw op het laatst toch won. Ik weet niet wie het precies heeft geschreven, maar het is prettig dat er toch een krant is die wel aandacht heeft voor dit nieuws en dat ook nog eens op een verhelderende en genuanceerde manier. De eervolle vermelding is voor Joke Mat en Laura Starink. Hun reportage over Zuid-Nederland en waarom katholieken op de PVV stemmen is een schoolvoorbeeld van hoe je PVV-stemmers op een open en genuanceerde manier kunt benaderen en hoe de complexiteit van plattelandsleven op een heldere manier inzichtelijk gemaakt kan worden.

Faalhaas 2010
Slechtste blog – Winnaar: Martien Pennings

Onbedreigde winnaar, de nummer één vanaf de eerste dag, is Martien Pennings met ‘Nazislam, historisch onderbouwd en een politiek wapen’. Hoeveel tijd zou het hebben gekost om zo’n slecht onderbouwd stuk in elkaar te flansen? Een stuk dat bol staat van de historische onjuistheden, niet te lezen is en beroerd is opgebouwd? En beste schrijver, continu naar je eigen stukken verwijzen die al de basis vormen voor je stuk, is geen bewijzen aandragen maar in een cirkel ronddraaien. Net zo lang tot de lezer er dol van wordt. Aangezien dit stuk met zo’n straatlengte voorsprong heeft gewonnen is een oneervolle vermelding hier onzin. Die geef ik dus ook niet.
Slechtste nieuwsbericht – Winnaar: Martijn Koolhoven

In deze categorie was het spannend; het ging tussen Trouw, EO en Telegraaf. Uiteindelijk won het door Martijn Koolhoven voor de Telegraaf geschreven stuk over de BDSM studio in Rotterdam. Rutger van Geenstijl heeft verhaal hartstikke kapot gechecked dus dat ga ik niet nog eens overdoen. Net als vorig jaar heeft de Telegraaf dus gewonnen en opnieuw met een bericht dat zo beroerd was dat men het niet eens op de internetpagina durft te laten staan. Wat eigenlijk toch een vorm van laffe geschiedvervalsing is.

Een oneervolle vermelding is hier voor de EO met een reportage die doet vrezen dat EO’s Uitgesproken snel op de vuilnisbelt van de onderzoeksjournalistiek mag. Zie het stuk van Nourdeen Wildeman bij Wijblijvenhier waarom dat zo is. Voor zowel de Telegraaf als de EO geldt, als we geen probleem zien, dan verzinnen we er een en laten we vooral niet de feiten gaan checken. Broddeljournalistiek van de bovenste plank.

In totaal hebben 350 mensen een stem uitgebreid in de verschillende polls. Hartelijk dank daarvoor. Op deze plaats mijn felicitaties aan Abdelhakim en Trouw. Voor Martien Pennings en Martijn Koolhoven zeg ik: Dat kan beter!

U kunt vanaf nu uw inzendingen voor de Dr. Kromzwaard Trofee 2011 inzenden. In 2011 zijn er drie categorieën: blogs (slechtste en beste), nieuwsberichten (slechtste en beste) en, nieuw, columns (slechtste en beste).

3 thoughts on “Winnaars Dr. Kromzwaard Trofee 2010

  1. Ik werd getipt dat ik hier een prijs in de wacht heb gesleept.
    Hoe komt het dat ik niet eens met een van mijn echte opstellen aan de strijd heb mogen deelnemen?
    Dan had ik nog veel ruimer kunnen winnen.
    Terwijl ik volgens jullie zoveel verwijs naar mijn eigen teksten.
    Want mijn tekst die nu in competitie was, is slechts een episodetje uit een langer lopende polemiek met Joost Niemöller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website