Vrijdaggebeden in Nederlandse moskeeën & #covid_19

Afgelopen donderdag (12 maart) maakte het kabinet bekend dat in heel Nederland bijeenkomsten met meer dan 100 mensen niet door kunnen gaan. Dit om verdere verspreiding van het corona virus in te dammen. Op de vraag van een journalist of dit ook voor kerken gold, antwoordde Rutte ‘Ook kerken dienen hiermee verstandig om te gaan’. Onnodig om te vermelden: dit geldt natuurlijk voor alle bijeenkomsten van alle Nederlandse religieuze instellingen.

Binnen en tussen de moskeeën in Nederland was er sowieso al de hele dag koortsachtig overleg en waren er ook al de nodige vragen of het gebed op vrijdag wel doorgang kon vinden. Veel moskeeorganisaties en landelijke en regionale koepels hebben na de persconferentie van Rutte snel gereageerd en het gebed (en andere bijeenkomsten geannuleerd) of daartoe opgeroepen. Bij mijn weten is dit een unicum in islamitisch Nederland. Hieronder een overzicht dat indien nodig wordt aangevuld:

Moskee Arrahman Breda
Moskee Arrahman in Breda was de eerste die aankondigde tot 15 uur gesloten te zijn

ISN Diyanet moskeeën

PERSBERICHT ISN: VRIJDAGDIENST MOSKEEËN GAAT NIET DOOR
12 maart 2020

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en de richtlijnen die de Nederlandse overheid heeft opgesteld, heeft ISN besloten om met ingang van vrijdag 13 maart 2020 een tijdelijke stop te zetten op de deelname aan het vrijdaggebed (ṣalāt al-jumuʿa) in alle 148 ISN-moskeeën.

Wij willen al onze moskeebezoekers vriendelijk verzoeken om gehoor te geven aan deze oproep en om voorlopig niet deel te nemen aan onze vrijdagdiensten.

Dit is een tijdelijke noodmaatregel die van kracht blijft tot nader order. Houd de website in de gaten voor eventuele wijzigingen en/of aanscherping van deze maatregel.

Brabantse en Zeeuwse moskeeën
Het Samenwerkingsverband van Brabantse en Zeeuwse moskeeën volgt het advies van de overheid en annuleren het vrijdaggebed. Geen vrijdaggebed in enkele Tilburgse moskeeën: ,Dit doen we met pijn in het hart, want het dit het gaat om verplicht gebed en dit is nooit eerder voorgekomen”, zegt Abdelkader Barkane van moskee de El-Feth in Tilburg.

Diverse Amsterdamse moskeeën
Oummma moskee, Badr moskee, Blauwe moskee, Mouwahidien moskee, Nour moskee, Sounna moskee, Alkabir moskee en Ihdane moskee in Amsterdam houden tijdelijk ook geen vrijdaggebed.

Haaglanden moskeeën
SIORH heeft de aangesloten moskeeorganisaties geadviseerd alle bijeenkomsten (dus inclusief het vrijdaggebed) met meer dan 100 mensen tijdelijk niet door te laten gaan.

In lijn met dit advies hebben de Imam Malik moskee in Leiden en de As Soennah moskee besloten alle evenementen t/m 31 maart te annuleren. Ook Moskee Annour en moskee Al-Islam zijn gesloten.

Ook in Den Haag heeft de Noeroel Islam moskee haar activiteiten deels gecanceled en deels aangepast (de gebeden).

Ook de Federatie Islamitische Organisaties neemt dezelfde maatregelen als SIORH over en geeft het advies om alle grote activiteiten en de vrijdaggebeden tot en met 31 maart te annuleren.

Enschede
Islamitische Vereniging Enschede roept mensen met klachten op niet te komen

Besluit van het comité van islamitische geleerden in Saoedi-Arabië
Ook islamitische schriftgeleerden hebben zich over de kwestie van het gebed gebogen en zijn gekomen met een uitspraak die in het Nederlands is vertaald

Marokkaanse Moskeeën Zuid-Nederland
De Vereniging van Marokkaanse Moskeeën Zuid-Nederland geeft de aangesloten leden het dringende advies het vrijdaggebed te annuleren:

Rotterdam
Essalam moskee annuleert de vrijdagpreek en verzoekt mensen thuis te bidden. Ook Centrum De Middenweg annuleert de vrijdagpreek en verzoekt mensen thuis te bidden

Zeist
Moskee Zeist schort ook de vrijdaggebeden op. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 deelnemers en de weekendlessen zijn afgelast.

Culemborg
Moskee Taqwa in Culemborg heeft alle vrijdaggebeden en onderwijsactiviteiten geannuleerd tot 31 maart.

Den Bosch
Moskee Arrahma sluit de deuren tot 15 uur en annuleert het vrijdaggebed.

Gorinchem
Moskee AnNasr in Gorinchem annuleert haar activiteiten en vrijdaggebeden tot 31 maart.

Arnhem
Islamitisch Cultureel Centrum Nour Al Houda en moskee Al Fath annuleren hun activiteiten en het vrijdaggebed.

Milli Görüs – Nederlandse Islamitische Federatie
Milli Görüs Noord-Nederland en Zuid-Nederland annuleren het vrijdaggebed. Lesactiviteiten gaan onder voorbehoud door.

Hoofddorp
Moskee Ar Rahman in Hoofddorp annuleert het vrijdaggebed en diverse andere activiteiten.

Amsterdam
De Euromoskee zal vanaf volgende week alle jumu’ah gebeden en al het onderwijs en de daurah annuleren. De moskee zal onder voorbehoud wel open blijven voor de fard gebeden.

Alkmaar
Moskee Bilal in Alkmaar heeft ook het vrijdaggebed geannuleerd.

Amersfoort
De El Fath moskee in Amersfoort is tot 15.00 uur dicht en alle bijeenkomst met naar verwachting meer dan 100 mensen zijn geannuleerd.

Zeeland
Twee van de drie moskeeën op Walcheren gaan dicht: Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg en de Touba Moskee in Vlissingen. De derde moskee, Al Rahman Moskee in Middelburg, blijft (voorlopig!) open.

Onderweg
Een beschouwing van imam Azzedine Karrat

Algemeen advies
Ahmad Salam komt met het volgende advies


Er komt ook advies binnen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website