Gedwongen Huwelijk

Vorig jaar heb ik met studenten Inge de Jong, Danielle Koning, Siela Jethoe, Warsha Mangre en antropologe Sharita Rampertap een onderzoek uitgevoerd voor de ACVZ naar gedwongen huwelijken onder Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse Nederlanders.

Vandaag is dit gepubliceerd als onderdeel van het advies over gedwongen huwelijken dat is gepresenteerd aan mevrouw Verdonk.

Nieuws.nl – Binnenland

Over huwelijksdwang is in Nederland nog weinig bekend.

Over de omvang van gedwongen huwelijken geven de onderzoeken geen duidelijkheid. Probleemgevallen komen volgens secretaris Hans van Miert van de ACVZ ‘alleen boven water als het vreselijk fout gaat’. Hij kan daarom geen cijfers geven. Het college meent op basis van de rapporten en ‘de signalen uit bepaalde groepen en belangenorganisaties’ echter dat het om een ‘serieus maatschappelijk probleem’ gaat.

Het uiteindelijk advies omvat een juridische voorstudie en mijn onderzoek. Dat overigens vermeld wordt als ‘De Koning’. Erg aardig van hen, maar als mede-auteur moet er bij staan dr. E. Bartels van de VU.

De conclusie van het advies luidt dat gedwongen huwelijken strafbaar gesteld moeten worden. In het onderzoek dat wij gedaan hebben, geven we daar geen advies over maar we maken wel duidelijk dat dat erg lastig is, onvoldoende (als er alleen een verbod komt) en waarschijnlijk ineffectief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website