C L O S E R – Van Hasna naar Gothic – Nou en?

You may also like...

5 Responses

  1. Mag ik je wijzen op een interview dat ik een paar weken geleden had met een gothic:

    http://www.peterbreedveld.com/archives/00000178.html

    met name de laatste vraag is relevant.

    Toch gaat de vergelijking met moslims niet op. Niemand uit de gothic-scene legt ons zijn of haar normen en waarden op. Die bemoeienis van buiten is dus nogal onterecht.

  2. martijn says:

    ha Peter,

    Wat bedoel je met bemoeienis van buiten?

    Leuk interview trouwens, maar vergelijk je het op het laatst zelf ook niet met moslims?

    De vergelijking die ik hier maak heeft overigens nog een ander doel. De soms belachelijke reacties op de column van Hasna, hebben niet alleen te maken met de tere zieltjes van Marokkanen in Nederland, maar zijn ook een typisch voorbeeld van hoe dingen op internet werken en hoe de jongerencultuur hedentendage in elkaar zit. Internet is een vrijplaats voor al te makkelijke reacties en in de Nederlandse jongerencultuur (waar zowel de gothics als de marokkaanse jeugd deel van uitmaakt) hebben zelfverwezenlijking, authenticiteit en assertiviteit zo hoog in het vaandel staan. Naast alle positieve gevolgen daarvan, is een negatief gevolg dat men kritiek erg snel persoonlijk opvat en daar zeer fel op reageert.

  3. Het klopt, ik maak die vergelijking zelf. Daarom vond ik het leuk je hierop te wijzen. Maar de vergelijking gaat toch niet helemaal op. De grote bemoeienis van niet-islamitisch Nederland met de moslimgemeenschap (waarvan ik aanvankelijk dacht dat jij daar naar verwees met je opmerking: ‘sounds familiar’) is uitgelokt door een aantal zeer nadrukkelijke pogingen vanuit die gemeenschap om ‘respect’ af te dwingen. Gothics zijn juist helemaal in zichzelf gekeerd. Ze willen zich niet bemoeien met niet-Gothics en hebben liever ook geen bemoeienis van niet-Gothics. Het zijn escapisten pur sang.

    Aan de andere kant storen enorm veel mensen zich puur aan de uiterlijkheden van gothics, zoals de kritiek op de moslimgemeenschap vaak lijkt te verzanden in oeverloos gezeik over hoofddoeken. Dus in die zin gaat de vergelijking weer wel op.

    Wat dat betreft wil ik je wijzen op een discussie op Vetvetvet waarin ik verzeild ben geraakt en die lijkt te gaan eindigen in mijn excommunicatie door de politiek incorrecte gemeente:

    http://vetvetvet.web-log.nl/log/3857726

    Internet is een geweldig medium. Ik weet zo ontzettend veel meer sinds internet bestaat. Internet betekent ook dat je meer kans loopt met meningen geconfronteerd te worden die pijn doen. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Een kwestie van groeien.

  4. martijn says:

    ha ja ik doelde op zich ook wel op die bemoeienis van de goegemeente met de moslims. Je argument dat moslims veel meer een publieke rol spelen, is wel terecht; dan zorgt zoiets voor meer commotie.

    Mijn analogie ging dus echter vooral over het type reacties dat zo’n belediging oproept en de afweermechanismen tegen die beledigingen en de reacties daarop(niet alle gothics zijn zo).

    Ik heb de discussie op vetvetvet even snel gescand. Is dat nou typisch voor de huidige situatie dat je gelijk in het ene óf in het andere kamp geduwd wordt. Is dat die aloude vertrouwde hokjesmentaliteit of een uitvloeisel van het huidige maatschappelijk klimaat. In de ene kring wordt als je racist terechtgesteld als je niet politiek correct doet, en in de andere kring ben je politiek correct als je niet politiek incorrect is (wat dus betekent dat politiek correct in die kring politiek incorrect is; maar laten we ons daar nou maar niet in begeven).

    En wat betreft het verbieden van de hoofddoek. Ik blijf problemen houden daarmee. Wat mij betreft is het iemand dwingen de hoofddoek te dragen, niet veel anders dan iemand dwingen hem niet te dragen. En echte dwang, komt toch niet zoveel meer voor. Sociale druk is er wel, maar toch eigenlijk vooral op het moment dat meiden hem dragen. Dat brengt namelijk allerlei verwachtingen (van moslims) en vragen (van niet-moslims) met zich mee. Voor ouders vaak een reden om het dragen ervan te ontmoedigen (hoewel ze wel weer trots zijn als hun dochter het wel doet) en voor meiden juist een reden om hem wel te dragen (kijk eens hoe sterk ik ben).

  5. “Is dat nou typisch voor de huidige situatie dat je gelijk in het ene óf in het andere kamp geduwd wordt. Is dat die aloude vertrouwde hokjesmentaliteit of een uitvloeisel van het huidige maatschappelijk klimaat.”

    Ik denk dat het typisch is voor ‘gelovigen’. Die anti-hoofddoekbeweging is een geloof, compleet met dogma’s en taboes. Mensen als Annelies hebben zichzelf zo overtuigd van het feit dat ze onderdrukte vrouwen helpen door hoofddoeken te boycotten, dat ze iedereen die een soepeler houding voorstaat, zien als iemand die vrouwenonderdrukking voorstaat, en dus als een slecht mens. Ze doen me denken aan vegetariërs, gestopte rokers, dat soort mensen. Mensen die het Licht hebben gezien en geen begrip kunnen opbrengen voor mensen die het Licht nog niet hebben gezien.

    “En wat betreft het verbieden van de hoofddoek. Ik blijf problemen houden daarmee.”

    Ik ook. Ik ben gewoon tegen een verbod, al vind ik de hoofddoek persoonlijk een onding. Een verbod druist in tegen mijn libertaire principes. Bovendien vind ik die hoofddoekfixatie verspilling van tijd en energie. Er zijn belangrijker dingen in Nederland om je ongerust om te maken.

    Mijn volgende column gaat daarover.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *