de Volkskrant – Binnenland – Piranha-getuigen duiken onder

de Volkskrant – Binnenland – Piranha-getuigen duiken onder
Piranha-getuigen duiken onder

Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg

AMSTERDAM – Twee getuigen die belastende verklaringen hebben afgelegd in een nieuw terrorisme–onderzoek, de zogenoemde Piranha–zaak tegen onder anderen Samir A., zijn ondergebracht op een geheime plek. Het echtpaar uit Den Haag is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Dit zeggen betrouwbare bronnen die het dossier goed kennen.

In de Piranha-zaak worden de ‘Hofstadkernleden’ Samir A. en Nouredine el F. ervan verdacht tussen april en oktober 2005 een nieuwe groep te hebben gevormd, die bezig was met het voorbereiden van aanslagen op Nederlandse politici en het kantoor van de AIVD. Het echtpaar Lahbib B. en Hanan S. heeft uitgebreid verklaard over wapens die door de groep naar Brussel werden vervoerd. Ook gaven zij details over een oefensessie met die wapens in het Amsterdamse bos.Tijdens een getuigenverhoor achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris verscheen Lahbib B. vorige week met een blonde pruik en een nepsnor. Dat was volgens de politie nodig, omdat Lahbib B. gevaar loopt door zijn belastende verklaringen, aldus ingewijden.

De advocaten maakten bezwaar tegen de vermomming omdat de aanwezige verdachten zijn identiteit al lang en breed kennen. Temeer daar Lahbib B. eerder optrad als getuige in de Hofstadzaak. De rechter-commissaris besliste vervolgens dat B. de verdachten niet hoefde aan te kijken, maar dat hij wel zijn pruik moest afdoen.

Over het algemeen worden getuigen beschermd wanneer zij anoniem moeten blijven of na een concrete bedreiging. Dat lijkt niet het geval te zijn bij dit echtpaar. Waarom zij dan wel worden beveiligd, wil een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM niet zeggen. ‘Daarover doen wij nooit mededelingen.’ Wel wil hij kwijt dat de KLPD in zware strafzaken een dreigingsanalyse maakt, waarbij een inschatting wordt gemaakt wanneer belangrijke getuigen risico lopen. ‘Op basis daarvan wordt besloten of er maatregelen nodig zijn.’

Raadsman Carli van Hanan S. laat weten dat hij niet precies op de hoogte is van de situatie waarin zijn cliënte verkeert. ‘De raadsman kan ook geen contact krijgen met haar’, aldus een medewerkster.

Eerder verklaarden de echtelieden – die ook nog verdacht zijn, maar al geruime tijd op vrije voeten verkeren – erg bang te zijn. Tijdens het Hofstadproces durfde Lahbib B. niet eens samen met Nouredine el F. in de rechtszaal te zitten. Zijn vrouw Hanan S. zei dat El F. haar in België had bedreigd met een wapen.

De verdachten in de Piranha-zaak hebben het echtpaar betiteld als ‘leugenaars’. Volgens hen hebben de twee zich een weg naar de vrijheid gepraat en durven ze hen uit schuldgevoel niet aan te kijken. Samir A. noemde Lahbib B. een vriend van het OM, een ‘acteur’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website