Twee burqa-demonstraties: Baas over het eigen lichaam

Ja voor het geval u het heeft gemist, er waren deze week 2 burqa-demonstraties. De eerste was op woensdag. Deze betrof Afghaanse vrouwen die burqa’s uitdeelden aan parlementsleden. Zij demonstreerden tegen de dreigende uitzetting omdat ze vrezen als ge-emancipeerde vrouwen met een Westerse levensstijl problemen te krijgen in Afghanistan.

De andere demonstratie was vandaag door enkele tientallen vrouwen die demonstreerden tegen het dreigende burqa-verbod.  Vrouwen met en zonder sluier (ik heb geen vrouwen in burqa gezien, wel enkele met niqaab/gezichtssluier) namen stelling tegen dat dreigende verbod. Enerzijds omdat een verbod de mobiliteit van vrouwen zou bedreigen, maar ook om andere redenen zoals het NRC vermeld:

Toch was strijdigheid met westerse omgangsvormen voor minister Verdonk (Integratie, VVD) een van de redenen om twee weken geleden een wetsvoorstel in te dienen tegen gezichtsbedekkende kleding. Aan het begin van de middag kwamen zo’n twintig moslima’s en actievoerders van ‘Stop Racisme’ naar het Plein in Den Haag om te demonstreren. De demonstratie is een initiatief van Ayse Bayrak-De Jager. „We hebben toch juist een multiculturele samenleving.

Dan moet je er maar aan kunnen wennen dat er vrouwen zijn die zo gekleed willen gaan.” De Almeerse, getrouwd met een moslimman, spreekt tegen dat een boerka een teken van onderdrukking is. „Moslimvrouwen zijn wel degelijk geëmancipeerd.

Juist onze kleding is daar een uiting van.”

Reden genoeg, vond Bayrak-De Jager – die zelf niet gekleed gaat in gezichtsbedekkende boerka of niqaab – om een „een stevig tegengeluid” te laten horen tegen het voorgestelde boerkaverbod. Het aantal politieagenten (Bayrak-De Jager: „We hebben dreigementen gekregen”) en toegestroomde journalisten is groter dan het aantal demonstranten, „maar dat is niet erg. Het gaat erom dat er een signaal komt van ons uit.”

Ruim duizend mensen ondertekenden de afgelopen dagen een petitie tegen het verbod. Die werd vanmiddag aan de Tweede Kamer aangeboden. Bayrak-De Jager schrijft over het boerkaverbod: „Dat willen wij hier niet in Nederland.

Met dit verbod wordt het culturele gedachtegoed van 1 miljoen Nederlandse burgers te kakken gezet.” „Waar houdt het op als dit verbod er doorkomt”, vraagt de actieleidster zich af. „Zijn dan straks ook de hoofddoeken aan de beurt?” De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.

Er wordt dus gesteld dat een burqa-verbod eigenlijk onderdrukking betekent. Daarmee lijken beide demonstratie diametraal tegenover elkaar te staan. Toch is dat niet helemaal waar. Waar de vrouwen vandaag het recht claimen om zelf te bepalen of en hoe ze hun lichaam bedekken, doen de vrouwen van woensdag dat eigenlijk ook. Beide groepen stellen zelf de baas te zijn over hun lichaam. De groep van woensdag vreest dat dat in het gedrang komt wanneer ze terug moeten naar Afghanistan en de groep van donderdag ziet een burqa-verbod (en wat er nog meer komt zo lijken ze te stellen) als een poging hun zeggenschap te ondermijnen.

One thought on “Twee burqa-demonstraties: Baas over het eigen lichaam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website