de Volkskrant – Binnenland – ‘Voor een Berber is werken heilig’

de Volkskrant – Binnenland – ‘Voor een Berber is werken heilig’
Voor een Berber is werken heilig’

Interview Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg

DEN HAAG – Jonge Marokkanen weten veel te weinig over hun roots.

Nederlandse Marokkanen, met name jongeren uit de tweede en derde generatie, zoeken steeds vaker hun identiteit in het islamitische geloof. Tegelijkertijd weten zij doorgaans maar weinig van hun Berberse wortels. Die liggen in de Rif, in noord-Marokko, waar de meeste Marokkanen in Nederland oorspronkelijk vandaan komen.Daar moet verandering in komen, vindt de vereniging Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland (SMDN). Daarom heeft de vereniging een Nederlandse vertaling uitgebracht van hét standaardwerk over de Riffijnse Berbercultuur. Het eerste deel van het boek De Aïth Waryaghar van het Marokkaanse Rifgebied van de in 2001 overleden Amerikaanse antropoloog David Montgomery Hart wordt vanmiddag aangeboden aan minister Plasterk van Onderwijs. Het is de bedoeling, zegt Farid Aouled Lahcen van SMDN, dat het boek straks ook op scholen wordt gebruikt.

Volgens Aouled Lahcen is het idee voor de vertaling van het in 1967 verschenen boek vier jaar geleden ontstaan. Aouled Lahcen: ‘Er werden hevige debatten gevoerd over het multiculturele drama. Daarnaast zag en zie je dat jongeren zich steeds steviger vastklampen aan hun religieuze identiteit. Maar die religieuze wortels liggen in Mekka, niet in noord-Marokko. Ons doel is dat jongeren kennis opdoen van hun culturele erfenis. In de Rif speelt de islam geen allesbepalende rol, daar is religie loyaal aan de mensen. Hier zie je nu het omgekeerde. De mensen zijn loyaal aan religie.’

Kan het verstevigen van de Berber-identiteit islamitische fundamentalisering tegengaan?

‘Als je weet wie je bent, waar je vandaan komt, kun je betere beslissingen nemen. Zo denken jongeren die de zuivere islam hebben omarmd, dat muziek haram is. Terwijl liedjes en muziek heel belangrijke onderdelen van onze cultuur zijn. Berbers in Nederland kunnen niet meer feesten, dat is gebeurd onder invloed van orthodoxe islamitische stromingen.’

Waarom weten de Berbers zo weinig van hun geschiedenis?

‘De Riffijnen zijn in Marokko decennialang onderdrukt. Zij mochten hun taal en cultuur niet uitdragen. In het Marokkaanse standaard onderwijs wordt in de geschiedenisles slechts met één zin gerept over de Berbers. Sinds de nieuwe koning regeert is wel meer mogelijk. Nu mogen Berbers hun cultuur en taal weer beleven. Ook in Nederland zie je dat de belangstelling daardoor aan het toenemen is.’

Wordt in Nederland voldoende rekening gehouden met de Berberachtergrond?

‘Nee. De Nederlandse regering doet ook mee – soms onbewust maar in elk geval niet terecht – aan de Arabisering en islamisering van Marokkaanse jongeren. De Arabische taal wordt aangeboden op scholen. De Nederlandse Moslim Omroep ondertitelt in het Arabisch, maar voor wie? Een Egyptische islamoloog (Tariq Ramadan, red.) wordt aangesteld als gastdocent bij de Erasmus Universiteit. Subsidiemoslims krijgen geld om een ramadanfestival te organiseren, terwijl democraten die het Berbers stimuleren worden buitengesloten. Dat is verwarrend.

‘Ik ben ervan overtuigd dat erkenning van de Berbercultuur in Nederland bijdraagt aan het gevoel voor eigenwaarde van Marokkaanse jongeren, en dat daarmee hun vertrouwen in de Nederlandse samenleving zal groeien.’

Wat kunnen Marokkaanse jongeren leren van het boek?

‘We willen de Berbercultuur niet verheerlijken. Hart beschrijft de tradities van de Berberstammen eerlijk: positief en negatief. Er zijn tradities waar wij niet achter staan, zoals uithuwelijken. Maar er zijn ook hele positieve waarden verankerd in de Riffijnse cultuur. Zoals het begrip tawiza, dat betekent dat je collectief verantwoordelijk bent voor je omgeving. Je werkt gratis voor een ander die het minder heeft. Werken is ook heilig in de Berbercultuur. Zelfs als je gehandicapt bent, heb je werkzaamheden in het dorp. Jongeren moeten zich ervan bewust zijn dat discipline en doorzettingsvermogen horen bij de culturele erfenis van hun voorouders. Die moraal hopen we ook aan te wakkeren.’

3 thoughts on “de Volkskrant – Binnenland – ‘Voor een Berber is werken heilig’

  1. Alle leugens van arabieren zijn uitgekomen ze vernietigen mekaar en ze hebben onrecht uitgespookt tege amazigh people en nu zijn hun dagen geteld .trouwens alle reacties dat de arabieren de islam verspreiden dat zijn leugens het zijn gewoon piraten meer niet,en trouwens ze zijn ver van islam hahahahahahahahahah islam verspreiders wat dacht je van terreur zaaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website